WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Dier - algemeen

Het nearctisch gebied

De naam nearctisch gebied is afgeleid van de Griekse woorden neos = nieuw, en arctos = beer, sterrenbeeld van de Grote Beer, dus het noorden. Het nearctisch gebied omvat Groenland, Canada, de Verenigde Staten van Amerika (zonder Hawaii) en de noordelijke helft van Mexico. Dit gebied loop van Groenland in het oosten tot de eilanden van de Aleoeten in het westen en de noord-zuid-begrenzing is dezelfde als die van het palearctisch gebied, van de noordpool tot de Kreeftskeerkring.
Het klimaat, de begroeiing en de terreinomstandigheden in de nearctis lijken veel op die in het palearctisch gebied. Daarom is het niet verwonderlijk dat de diersoorten in beide gebieden grotendeels overeenkomen.
Door deze overeenkomsten beschouwen sommige natuuronderzoekers de palearctis en de naerctis als onderdelen van een nog groter gebied, dat ze holarctis of het holarctisch gebied noemen.
Toch komen er in de dierenwereld van de nearctis verschillende dieren voor die uniek zijn voor dit gebied. Daartoe behoren onder andere de gaffelbok, de wilde kalkoen, het dikhoornschaap en de Amerikaanse zee-arend. Maar ook komen er in de dierenwereld van het nearctisch gebied enkele 'gaten' voor. Men zal er bijvoorbeeld tevergeefs zoeken naar wilde paarden en kamelen.

 


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer