WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Dier - algemeen

Het neotropisch gebied

Het neotropisch gebied omvat behalve heel Zuid-Amerika ook nog het grootste deel van Mexico, de rest van Midden-Amerika, de Westindische eilanden Trinidad en Tobago, en in het zuiden de Falkland Eilanden.
Van noord naar zuid is dat negenduizend kilometer. In aardrijkskundig opzicht vertoont dit gebied een grote verscheidenheid aan gesteldheden. Het Andes-gebergte is de langste bergketen ter wereld, en de op één na hoogste. In het Amazone-bekken bevindt zich het grootste tropische regenwoud ter wereld.
De rivier de Amazone zelf behoort (met de Nijl) tot de twee langste rivieren ter wereld (6437 km). Niet minder dan twaalf van de zijrivieren van de Amazone zijn elk op zich meer dan 1500 km lang. We vinden in het neotropisch gebied allerlei klimaten en de landschappen lopen er uiteen van droge woestijnen tot oerwouden, van hooggebergten tot pampa's en mistige moerassen, van de tropische watere van de Caraïbische Zee tot de koude Humboldt-stroom langs de westkust. In al deze landschappen is een zeer rijk gevarieerde dierenwereld aanwezig. Veel diersoorten zijn uniek - komen dus nergens anders voor - en vele soorten zijn hoogste merkwaardig.

 

© 2005 - WORLDEXPLORER
Google