WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Dier - algemeen

Het oosten van het Deccan-plateau

In het oostelijk deel va het Deccan-plateau in Voor-Indië is veel van de oorspronkelijke, open bosgebieden door de invloed van de mens veranderd in een savannen-landschap met kort gras. Daardoor zijn vele oorspronkelijke diersoorten er uitgestorven of naar andere gebieden verdreven. De meeste dieren uit deze streek behoren tot de soorten die een veel groter verspreidingsgebied hebben. We vinden er bijvoorbeeld verschillende gazellen, de vierhoorn-antilope, de nijlgau, de zwartnekhaas en Indische woestijnmuizen. Ook komen verschillende roofdieren voor, zoals de panter, de moeraskat, de Bengaalse tijgerkat, de gestreepte hyena en de Indische wolf. Dan is er de Bengaalse vos, met korte poten en grote oren, die een opvallend zwevend-glijdende gang heeft. Hij jaagt - meestal tijdens de nacht - op kleine zoogdiertjes, hagedissen, insecten en andere kleine dieren. Onder de vrijwel uitsluitend insectenetende dieren vinden we er egels, vleermuizen, spitsmuizen en het Voorindisch schubdier.
Hoewel de zoogdieren er in aantal snel afnemen, is in dit gebied de vogel- en vooral ook de reptielenwereld rijk vertegenwoordigd. Door de bodemgesteldheid en de overvloed aan granen en zaden, zijn er vele zaad-etende vogels, zoals de baya-wever, de gestreepte wever en enkele Bengaalse soorten wevervinken. Een prachtig rode soort, de tijgervink, wordt veel geëxporteerd als kooi- en volièrevogel. Amadines houden het meest van graszaadjes en komen daarom het meeste voor op de open savannen. Onder de insecten-etende vogels vinden we er fluiters, tapuiten drongo's. Klauwieren (zie foto), die hoofdzakelijk leven van sprinkhanen, krekels en andere grote insecten, zijn in hun levensgewoonten roofvogels, hoewel ze niet tot die orde behoren. Ze behoren tot de zangvogels.
Onder de echte roofvogels die in het gebied voorkomen, vinden we verschillende valken, uilen, buizerds, gieren en wouwen. De zwarte wouw komt in grote aantallen voor bij en in steden, waar hij dan rondcirkelt of op de daken of telefoonpalen zit uit te kijken. Hij weet zelfs zeer handig tussen druk stadsverkeer door te glippen als hij omlaag duikt om iets op te pikken, een dode rat bijvoorbeeld.
Van de trappen of trapganzen - grote, bodembewonende vogels, die goed kunnen vliegen maar het zelden doen - wordt de soort uit deze streek, de Indische trap, met uitsterven bedreigd. Een gedeeltelijke oorzaak hiervan is dat hij voor de jagers een gemakkelijk doelwit vormt, maar nog meer heeft hij te lijden door het feit dat zijn leefgebied door de mens steeds meer in cultuur wordt gebracht.
Er zijn veel giftige slangen in India, waarvan sommige verantwoordelijk zijn voor talloze doden. Van de 25.000 mensen die jaarlijks in India door dieren wordt gedood, zijn er 20.000 slachtoffers van slangenbeten. Waarschijnlijk dankt de cobra of brilslang (zie foto) zijn voortbestaan het het feit dat hij er als een heilig dier wordt beschouwd, hoewel hij zeer giftig is. De koningsbrilslang, die veel door slangenbezweerders wordt gebruikt, kan vijf meter lang worden. Zijn veel kleinere verwanten, de blauwe en de gele krait, zijn nog giftiger. Hun beet is zelfs na toediening van tegengif meestal nog dodelijk. Gelukkig zijn ze niet agressief, zodat ongevallen zeldzaam zijn. Zeer giftijd zijn ook de Aziatische koraalslangen en de adders. Eén soort aarder, de zaagschubadder, maakt een eigenaardig geluid met zijn fijngetande schubben als hij verstoord wordt, als waarschuwing.
Onschuldige slangen zijn er nog in meer soorten en talrijker. Sommige slangen verdedigen zich door een stinkend vocht te verspreiden, net als het Amerikaanse stinkdier. De primitieve schildstaartslangen hebben een spadevormig uiteinde aan hun staart. Deze slangen leven in de bodem. De wormslang leeft van aardwormen. De Indische eierslang voedt zich uitsluitend met eieren. Om die naar binnen te kunnen werken, kan hij zijn kaken opensperren tot viermaal de omvang van zijn lichaam.
 


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer