WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Dier - algemeen

Het palearctisch gebied

De zoŲgeografie (leer van de verspreiding van de dieren over de wereld) geeft meer dan de helft van de aarde aan als het palearctisch gebied. Het woord palearctisch is afgeleid van twee Griekse woorden : palaios = uit vroegere tijden, en arctos = beer, sterrenbeeld de Grote Beer, dus het noorden.
Het palearctisch gebied omvat Europa en Ijsland, Afrika ten noorden van de Sahara en het niet-tropische gedeelte van AziŽ. De oostelijke grens is de Beringstraat (als grens met Noord-Amerika) en de westelijke grens is de Straat van Denemarken, tussen Ijsland en Groenland. Naar het noorden toe strekt het palearctisch gebied zich uit tot de Noordpool en naar het zuiden tussen veertig graden N.B. en de Kreeftskeerkring (23,5 graden N.B.), maar op het Arabisch schiereiland zelfs verder naar het zuiden, tot over de Kreeftskeerkring.
In zo'n uitgestrekt gebied verschillen klimaat, begroeiing en terreingesteldheid geweldig. Binnen de palearctis kan iemand in het noorden van SiberiŽ doodvriezen of in de Arabische woestijn door een zonnesteek omkomen. Deze verscheidenheid in vele opzichten brengt een even grote verscheidenheid aan dierlijk leven met zich mee. Toch komen er in de palearctis enkele dieren voor, die voor dit gebied uniek genoemd kunnen worden.
 


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer