WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Carine's Kattenpagina

De Highland Fold of Coupari

De naam voor de langharige versie van de Scottish Fold. In België en in Nederland wordt hij Highland Fold genoemd. Onder die naam is hij ook door een Amerikaanse kattenclub erkend. Britse fokkers van de Scottish Fold noemen hem echter Coupari. De Fold is immers in de Lowlands van Schotland ontdekt. En dat wilden ze graag in zijn naam tot uiting brengen. Rekening houdend met deze herkomst, het dorpje Coupar Angus, 21 km noordoostelijk van Perth, wordt hij sinds kort Coupari genoemd.
Er werden al vanaf het allereerste begin, in 1961, langharige kittens bij de Scottish Fold geboren. Toen de Britse fokkers echter een standaard opstelden, werd alleen melding gemaakt van de kortharige versie. Dat werd dan ook de algemene vorm, ook al werden er geen gerichte pogingen ondernomen het langhaar-gen te elimineren.
De kortharige versie genoot de voorkeur omdat de langharige Folds soms een oorloze indruk wekten. Maar in de vroege jaren tachtig besloot de Amerikaanse fokster Hazel Swadberg de Longhair Fold op een kattenshow uit te brengen. Hij mocht alleen in de huiskatten-klasse uitkomen, maar zijn aanwezigheid trok wel sterk de aandacht. En in 1986 werd hij door TICA serieus genomen, toen officials met 39 stemmen voor en één stem tegen besloten om hem als zelfstandig ras te erkennen.
 

© 2006 - WORLDEXPLORER
Google