W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     

Rubriek : Amfibie´┐Żn en reptielen
 

Hochstetter's oerkikker

De Leiopelma hochstelliri vind je terug bij bergen en bergbeken en is zo'n 4,5 cm lang.
De drie soorten van het geslacht Leiopelma zijn de enige inheemse kikkers van Nieuw-Zeeland. Ze zijn zeldzaam geworden en worden streng beschermd. Andere in Nieuw-Zeeland voorkomende kikkers zijn daar ingevoerd.
Hochstetter's oerkikker is een forse soort met onvolledige zwemvliezen aan de achterpoten. Hij werd in 1852 ontdekt. Hoewel hij gewoonlijk in of bij het water leeft, is hij ook wel gevonden in de bergen op enige afstand van een beek. Net als zijn naaste verwanten is hij een nachtdier. Hij eet kevers, mieren, regenwormen, spinnen en naaktslakken.
Het voortplantingsgedrag van deze kikker is waarschijnlijk een aanpassing aan zijn woongebied. Groepjes van twee tot acht eieren worden op vochtige aarde onder hout of stenen gelegd. Ieder ei is omgeven door een gelatineus kapsel en hierin doorloopt het embryo alle kikkervisjesstadia tot hij als een kikkertje met een klein staartje te voorschijn komt, ongeveer veertig dagen na de eiafzetting. De staart wordt binnen een maand geresorbeerd.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer