WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Dierenweetjes
 

Hoe herbivoren voedsel verteren

Herbivoren, die alleen planten eten die veel vezels bevatten, hebben speciale manieren ontwikkeld om voedingsstoffen aan dit voedsel te onttrekken en de giffen onschadelijk te maken. Sommige herbivoren herkauwen hun voedsel voordat ze het opnieuw verteren. Andere breken plantenmateriaal af in hun darmen, en sommige eten zelfs hun eigen uitwerpselen om alles uit hun voedsel te halen.
Omdat het veel langer duurt om planten te verteren dan vlees, hebben de meeste herbivoren een ingewikkeld spijsverteringsstelsel ontwikkeld. Een manier om deze taaie voedingsstoffen te verteren is door middel van een speciale chemische stof of enzym, cellulase, geproduceerd door bacteriën en micro-organismen die in de darmen van herbivoren leven. Dit enzym breekt cellulose af en maart er verteerbare koolhydraten, zetmeel en suiker van. Sommige soorten, zoals plantenetende apen, eten voornamelijk energierijke vruchten of zaden, en blijven dus actief tijdens de spijsvertering, terwijl dieren als luiaarden en koala's die minder voedzaam voedsel eten, moeten luieren om hun energie te sparen.
De meeste herbivoren, waaronder runderen, schapen, antilopen en kamelen, zijn herkauwers. Hun maag is in drie of vier delen verdeeld, die elk bedoeld zijn voor een ander stadium van het lange spijsverteringsproces. Herkauwers braken gedeeltelijk verteerd plantenmateriaal op uit hun pens en netmaag (de eerste twee delen van de maag). Nadat ze de massa hebben gekauwd, slikken ze deze weer door en wordt de vertering verder gezet in de boekmaag (afwezig bij kamelen, lama's en alpaca's) en de lebmaag. De meeste herkauwers moeten rusten onder het eten terwijl ze hun voedsel grondig herkauwen en verteren.
Sommige niet-herkauwende herbivoren, zoals paarden, kangoeroes en koala's, verteren planten door middel van een snel gistingsproces. Hierbij wordt het voedsel niet in de maag afgebroken, maar in de lange dunne darm. Dit houdt in dat vele voedingsstoffen het lichaam passeren zonder te worden opgenomen. Om die reden zijn grote hoeveelheden planten nodig om voldoende energie te kunnen leveren. Olifanten, bijvoorbeeld, eten aan één stuk door om voldoende voedsel als brandstof te hebben.
Bij sommige herbivoren gaat het voedsel rechtstreeks door hun spijsverteringsstelsel en komt er als zachte, kleverige uitwerpselen weer uit. Vervolgens eten ze hun uitwerpselen op om ervoor te zorgen dat alle voedingsstoffen eruit worden gehaald. Als dit afvalmateriaal voor de tweede keer door het lichaam is gegaan, vormt het harde, droge keutels. Verscheidene dieren, zoals konijnen, hazen en pikka's, verwerken hun voedsel op deze manier, evenals sommige soorten ringstaartopossum. Pikka's scheiden 's nachts geleiachtige, zwarte uitwerpselen uit die ze zonder te kauwen inslikken. Als deze verteerd zijn, vormen ze overdag groene, ovale keutels.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer