WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Dierenweetjes
 

Hoe paren insecten ?

Paren is voor insecten essentieel omdat ze zich daarmee voortplanten en het overleven van de soort veilig stellen. Daartoe hebben ze een verbazingwekkende verscheidenheid aan paringssignalen en -gedragingen ontwikkeld. De rivaliteit is groot en voor sommige soorten is een amoureuze ontmoeting niet zonder gevaar. Zo kan het mannetje na de paring tot de ontdekking komen dat hij voor het vrouwtje een lekker toetje is.
Insecten kunnen op vele manieren een mogelijke partner herkennen en verleiden. Mannetjes muskieten herkennen de vrouwtjes aan het gezoem van hun vleugels als ze de plek betreden waar de mannetjes zich ophouden om vrouwtjes aan te trekken. Glimwormen en vuurvliegen maken gebruik van bioluminescentie (licht dat op chemische wijze in hun lijf wordt geproduceerd), als lokmiddel. Deze signalen kunnen per soort verschillen. Bij sommige gloeit het vrouwtje sterker of heeft het mannetje grotere ogen om het schijnsel van een vrouwtje van ver te kunnen zien. Mannetjes vuurvlinders (zie foto) vinden hun partner op goed geluk door achter alles aan te gaan wat voorbij vliegt.
Mannetjes- en vrouwtjesinsecten die met elkaar paren, geven hun genen (hun biologische samenstelling) door aan hun jongen. Veel mannetjesinsecten hebben manieren ontwikkeld om er zeker van te zijn dat alleen hun eigen genen en niet die van hun rivalen door de volgende generatie worden geŽrfd. Bij soorten die maar ťťn keer paren haasten de mannetjes zich om als eerste bij een vrouwtje te zijn. Bij andere is het het laatste mannetje dat haar eitjes bevrucht en zijn genen doorgeeft. Daarom vecht een mannetjes strontvlieg op een verse koeienvlaai met zijn mededingers om als laatste met een vrouwtje te kunnen paren, en zo de eitjes te bevruchten die ze in de mest legt.
Om niet gedood te worden moeten de mannetjes van sommige insectensoorten de vrouwtjes waarmee ze paren afleiden. De mannetjes bidsprinkhaan gaat nerveus op het vrouwtje af, zwaait met zijn voelsprieten en kronkelt met zijn lijf voordat hij op haar rug springt. Als hij geluk heeft, paart ze met hem voor ze zijn kop eraf kan bijten. Mannetjes van andere soorten geven cadeaus om het vrouwtje te paaien.
Krekels, sprinkhanen en cicades tjirpen of zoemen luide liefdesliedjes. Het hol van de veenmol is zo gebouwd dat deze als een klankkast werkt en het geluid versterkt van zijn tegen elkaar wrijvende vleugels. Mannetjes doodkloppertjes maken een kloppend geluid door met hun kop tegen hout te slaan.
Feromonen zijn de natuurlijke chemicaliŽn die insecten produceren om partners aan te trekken. Een mannetjes vlinder kan op korte afstand via zijn geur een vrouwtje naar zich toe lokken. Ook kan hij er tijdens het paringsritueel zijn partner mee bedekken om haar tot paren aan te sporen. Motten gebruiken vaak geursignalen op grote afstanden.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer