WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Dossier gezondheid

Dossier Gezondheid

Onderzoek naar levensgevaarlijke hoestsiropen voor kinderen

Alle hoestsiropen in ons land worden onderzocht. Vermoed wordt dat ze bij kinderen aanleiding kunnen geven tot ademhalingsproblemen en zelfs wiegendood. Over de precieze aanleiding wordt geheimzinnig gedaan. Het onderzoek naar het gevaar van hoestsiropen is een Belgisch initiatief, maar Europa gaat alle geneesmiddelen doorlichten op het gebruik bij kinderen.

Alle hoestsiropen
"We nemen nu alle hoestsiropen onder de loep, en kijken na of de toediening aan kinderen ademhalingsproblemen kan veroorzaken. We checken ook of de dosis niet moet worden aangepast", zegt directeur-generaal Van Calster van het directoraat-generaal Geneesmiddelen.

Incidenten
Dat er incidenten zijn geweest met hoestsiroop, wil Van Calster niet gezegd hebben. "Er zijn geen concrete incidenten gemeld. We evalueren een hele klasse van mogelijke risico's, van wiegendood tot respiratoire depressie".

Wiegendood
"Enkele jaren geleden rezen indicaties dat het gebruik van hoestsiroop een verhoogd risico op wiegendood zou kunnen veroorzaken. Sindsdien is het voorschrijven van hoestsiroop aan zuigelingen verboden", verduidelijkt professor Josť Ramet, diensthoofd pediatrie aan het UZA en het Koningin Paola-kinderziekenhuis. Hij pleit al jaren voor meer onderzoek naar medicijnen bij kinderen

 

© 2006 - WORLDEXPLORER
Google