W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     

Rubriek : Ongewervelde dieren
 

De honingbij

Orde : Hymenoptera - familie : Apidae - geslacht : Apis en soort : Apis mellifera. Er bestaan ongeveer 20.000 bijensoorten, zowel levend in kolonies als solitair levende bijen.
De korf van de honingbij is een bijzondere plek. Tienduizenden bijen werken samen aan het welzijn van hun kolonie : het bouwen aan en onderhouden van de korf, het zoeken van voedsel, het verjagen van plunderaars en het voederen en grootbrengen van de kleintjes. Binnen de korf heerst een strikt kastestelsel. De koningin (een vruchtbaar vrouwtje) legt eitjes; de darren (mannetjes) zijn er om met haar te paren en duizenden werkbijen (steriele vrouwtjes) doen het dagelijkse werk. Onvermoeibaar produceren de werkbijen honing en bestuiven ze allerlei gewassen. De honingbij is ��n van de nuttigste insecten ter wereld.
Vlak na de metamorfose van pop tot bij, vliegt de koningin uit voor haar eerste en enige bruidsvlucht. In de lucht paart ze met ��n of meerdere darren, die vervolgens doodgaan. Ze slaat hun zaadcellen op in haar lijf en verandert in een machine die eitjes legt. In de warme maanden legt ze er wel tweeduizend per dag. Elk eitje wordt opgeborgen in een honingraatcel in het midden van de korf. Als de koningin zaadcellen loslaat op een eitje wordt het een werkbij, anders een dar. Na een paar dagen kruipt er uit het eitje een kleine, wormachtige larve, die door de werkbijen wordt gevoed. De larve groeit en ontwikkelt zich in de cel. Eerst wordt het een pop, die later verandert in een volwassen bij. De werkbijen kiezen een paar larven uit die koningin zullen worden. Ze voeren deze larven een eitwitrijke substantie die koninginnegelei wordt genoemd. Deze gelei wordt in klieren in de kop van de werkbijen aangemaakt. Potenti�le koninginnen kunnen de oude koningin verjagen, of ze kunnen wegvliegen om elders een nieuwe kolonie te stichten.
Jaarlijks gaan er miljoenen bijen door door het gebruik van insecticiden en bestrijdingsmiddelen, zowel direct als door de vernietiging van hun voedselbronnen. Dat is slecht nieuws voor de mens, want de bestuiving van meer dan zeventig procent van onze gewassen is afhankelijk van bijen.
Tijdens hun zes weken lange leven zijn werkbijen vooral bezig met het grootbrengen van de kleintjes. Ze maken de was aan waarmee cellen worden gemaakt en gerepareerd. In de cellen worden eitjes en voedsel opgeslagen. De werkbijen verdedigen ook de korf.
Werkbijen verzamelen voedsel in de vorm van nectar en stuifmeel van bloemen. Het stuifmeel wordt in mandjes aan de achterpoten vervoerd en de nectar wordt opgezogen en meegedragen in het achterlijf van de bij. Alleen de nectar wordt gebruikt voor de aanmaak van honing. Het stuifmeel dient als afzonderlijke voedselbron of wordt soms aan de honing toegevoegd.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer