W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     

Rubriek : Vissen
 

De houting

De houting of Coregonus oxyrinchus.

Beschrijving
Rugvin en anaalvin met twaalf tot vijftien vinstralen; 80-90 schubben op de zijlijn. Groengrijze rug, zilverkleurige flanken en buit; snuitpunt, punt van rugvin en van borstvinnen is donker van kleur; overige vinnen zonder pigment. Lange, vlezige, puntige snuit; bek onderstandig. Uiteinden van de bovenkaak reiken nauwelijks tot aan het begin van de oogrand.
Houtingen kwamen voor in de Zuiderzee, in de benedenloop van rivieren en in het Deltagebied. Ze verdwenen echter omstreeks 1940 uit onze fauna. In Denemarken bleken nog houtingen in de rivier de Vida aanwezig. Een Deens/Duits reddingsprogramma sinds 1982 resulteerde in het uitzetten van miljoenen jonge houtingen, die opgroeien in de Deense Waddenzee. In 1996-1997 werden volwassen exemplaren in het Ijsselmeer aangetroffen. Houtingen paaien in oktober en november in traag stromende benedenlopen van rivieren. De eieren komen pas in het voorjaar uit.
Lengte
50 cm.
Verspreiding
In de Deense en Duitse Waddenzee, voornamelijk in Deense (op Jutland) en Noord-Duitse (de Eider) rivieren gekweekte exemplaren.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer