WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Vogels
 

De houtsnip

Orde : Charadriiformes - familie : Scolopacinae - geslacht : Scolopax en soort : Scolopax rusticola. Hoewel de houtsnip in het bos leeft, behoort hij eigenlijk tot de steltlopers, een grote groep vogels die door ondiep water waadt op zoek naar voedsel.
De camouflagekleuren van de houtsnip zijn zo doeltreffend dat hij amper zichtbaar is wanneer hij zich overdag dicht tegen de grond drukt. Pas als de nacht valt, komt hij in beweging om voedsel te zoeken in vochtige bossen en moerassen. Ondanks de massale Europese jacht op deze solitair levende vogel is de soort veelvoorkomend in Europa, AziŽ en Noord-Afrika.
Het gespikkelde en gevlekte verenkleed van de houtsnip is roodbruin, zwart en beige van kleur. Het biedt een uitstekende bescherming wanneer hij door het bos scharrelt. Als de vogel niet beweegt, is hij praktisch onzichtbaar, en hij zit doodstil zodra er iets nadert. Wanneer hij toch moet vluchten stijgt hij dan plotseling met veel vleugelgeklapper op uit het kreupelhout en baant zich een weg door de takken en struiken om daarna zo snel mogelijk weer een schuilplaats te zoeken.
Een mannetjeshoutsnip paart elk seizoen met ongeveer vier vrouwtjes. Tijdens zonsopgang en zonsondergang vliegt hij al roepend vlak boven de boomtoppen en maakt af en toe een plotselinge, nies-achtige kreet. Rivalen jaagt hij weg. Als een vrouwtje reageert, landt hij om te paren. Hij blijft bij haar totdat de eieren zijn gelegd en vertrekt dan om een ander vrouwtje het hof te maken. Het nest bevindt zich op de grond en de kuikens zijn ver ontwikkeld als ze uit het ei kruipen. Ze kunnen al snel voor zichzelf zorgen.
De meeste verwanten van de houtsnip zijn in groepen levende kustvogels die op stranden en aan modderige kusten graven naar wormen en schaaldieren. De houtsnip komt echter zelden dicht bij de kust, hij verkiest het bos. Hij brengt de meeste tijd alleen door en vliegt in de schemering naar een plek waar veel wormen en insecten in de vochtige aarde en in de bladeren op de bodem te vinden zijn. Later vliegt hij met trage vleugelslagen, zoals een uil, terug naar zijn schuilplaats.
De houtsnip eet vooral wormen en dikke larven van kevers die hij vindt in de aarde en op de bodembladeren in het bos. Met de gevoelige punt van zijn snavel voelt de vogel of hij iets eetbaars heeft gevonden. Door alleen het puntje van zijn snavel te openen in plaats van de hele snavel, kan hij wormen diep in de grond vastpakken zonder klem te raken. Tijdens het wroeten stampt de houtsnip op de aarde en beweegt heen en weer, waarschijnlijk om de wormen in beweging te brengen. Op die manier kan hij de wormen makkelijk lokaliseren. Met zijn grote ogen vangt hij bewegingen op van diertjes die proberen te ontsnappen.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer