W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     

Rubriek : Slangen
 

Huisslangen

Huisslangen zijn alle leden van het geslacht Lamprohis. Hoewel er ongeveer een dozijn soorten wordt erkend (waaronder ��n die op de Seychellen voorkomt), is er maar ��n die regelmatig te koop is. Dit is Lamprohis fuliginosus, de Afrikaanse huisslang (vroeger ook bekend als Doaedon lineatus), die een wijd verspreidingsgebied heeft in het grootste deel van zuidelijk Afrika.
Ze kan ongeveer anderhalve meter lang worden, maar exemplaren van meer dan ��n meter zijn zeldzaam. De soort is onderhevig aan enige kleurvariatie, waarbij exemplaren in sommige delen van hun verspreidingsgebied lichtoranje of roodachtig bruin zijn en in andere delen donkerbruin. Het meest constante kenmerk is de roomkleurige streep die over beide ogen loopt en de parelachtige glas op het buikoppervlak. Sommige exemplaren hebben grote, onduidelijke vlekken op de flanken, maar deze verdwijnen geleidelijk bij het ouder worden.
Afrikaanse huisslangen worden ten zeerste aanbevolen als huisdieren, aangezien ze sterk zijn en onveranderlijk goed eten en omdat ze gemakkelijk gefokt kunnen worden. Zelfs de kleine broedlingen eten graag pasgeboren muizen. Een kenmerk van deze soort is dat zij betrekkelijk grote prooidieren aankan. Exemplaren van 50-60 cm lang kunnen als geslachtsrijp worden beschouwd en ze planten zich het hele jaar voort als ze niet worden afgekoeld. Ze kunnen ook behandeld worden als Noordamerikaanse of Europese colubriden, met een afkoelingsperiode in de winter. Dan paren ze in het voorjaar of in de zomer. Er worden gemiddeld acht tot tien eieren gelegd die na ongeveer 65 dagen uitkomen als de broedmachine op 28 graden Celsius staat.
Opmerkingen : van andere huisslangsoorten, zoals Lamprophis inornatus, de olijfkleurige huisslang, kan verwacht worden dat ze net zo goed in gevangenschap gedijen, maar ze worden niet vaak te koop aangeboden. Kleinere soorten, zoals de erg mooie Lamprophis aurora, die felgroen is met zwarte schubranden en met een oranje rugstreep, willen soms niet direct muizen eten, maar zijn voor de ervaren slangenhouder zeker de moeite waard.
(foto : Afrikaanse huisslang)


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer