W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     

Rubriek : Paddestoelen
 

Hygrophorus latitabundus

Dit is een zeer stevige, vlezige paddestoel met een slijmige hoedhuid en steeloppervlak. De hoed is vier tot tien cm breed, aanvankelijk bolrond, later plat en bij oude exemplaren soms ietwat ingedeukt; hij is erg vlezig en heeft totdat de paddestoel volgroeid is een omgekrulde rand. De hoedhuid is zeer slijmig, roestbruin grijs, vaak wat olijfkleurig getint, donkerder in het midden en lichter naar de randen toe. De plaatjes kunnen tien mm breed worden, zijn vrij dik, ver uiteenstaand en roomwit. De steel, vijf tot negen cm lang en ��n tot drie cm dik, is cilindrisch tot spoelvormig, onderaan altijd spits toelopend, vol, stevig en voorzien van een zeer vergankelijke ring. Het oppervlak is heel plakkerig en in  elk geval bij jonge exemplaren schubbig en vlokkig. Het is wittig en kleurt bij aanraking bruinig. Het vlees is dik, verbazingwekkend zwaar, sappig, maar vrij hard en stevig. Het is wittig, ruikt ietwat naar amandelen en heeft een zachte smaak.
Deze paddestoelen groeien van september tot november in dennenbossen op een kalkhoudende grond. Zonnige plekjes hebben hun voorkeur. Ze zijn te vinden in heuvelachtige gebieden en in het laaggebergte, maar komen zelden in grote aantallen voor.
Deze hygrofore paddestoel is eetbaar en erg smakelijk en kan vers op velerlei wijzen worden bereid. U kunt hem ook inleggen in zuur. Verwijder bij het plukken de dikke slijmlaag.
 

� 2006 - WORLDEXPLORER
Google