WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek :
Natuur algemeen

Dossier natuurverontreiniging

IJskap Noordpool slinkt sneller dan ooit
De ijskap op de Noordpool is dit jaar voor het vierde opeenvolgende jaar sterk in formaat afgenomen. Niet echt nieuws, maar het proces zal vermoedelijk nog in snelheid toenemen. Waar in eerdere berichten nog werd gemeld dat het tot het einde van de eeuw zal duren voordat het ijs boven de poolcirkel weg is, gaan wetenschappers er in een nieuw onderzoek vanuit dat mogelijk in 2060 de ijsmassa op de Noordpool geheel gesmolten zal zijn. De observaties zijn verricht met behulp van NASA-satellieten.
Opwarming aarde
Volgens Julienne Stroeve van het National Snow and Ice Data Center zal het record van 2002, toen de hoeveelheid ijs op de Noorpool zijn historisch dieptepunt bereikte, dit jaar waarschijnlijk overschreden worden. "In dit tempo zal Arctica (de Noordpool, nvdr) nog vr het einde van deze eeuw geen ijs meer hebben aan het einde van de zomerperiode", aldus Stroeve. Het smelten van het poolijs wordt toegeschreven aan de opwarming van de aarde. De ijskap op de Noordpool is ieder jaar het kleinst in september, aan het einde van de zomerperiode.
8 procent per decennium
Op 21 september 2005 was het bevroren oppervlak niet groter dan 5,31 miljoen km2. De ijsmassa op de Noordpool heeft altijd in omvang gefluctueerd, maar uit satellietbeelden blijkt dat het de laatste vier jaar toch sterk bergafwaarts is gegaan. Tussen 1978 en 2000 was er op de Noordpool nog gemiddeld 7 miljoen km2 ijs. Met de huidige snelheid zal de omvang van de Noordpool ieder decennium met 8 procent afnemen. Tegen 2060 is dan mogelijk al het ijs gesmolten.
 


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer