WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Vogels
 

De ijsvogel

Er zijn ongeveer 86 soorten in de ijsvogelfamilie of de Alcedinidae, die enorm variëren in grootte en in kleur. Orde : Coraciiformes - geslacht : Alcedo en soort : Alcedo atthis.
Een blauwe pijl duikt in het water, met klapwiekende vleugels en een flits van regenboogkleuren. Dit is vaak de enige glimp die van de ijsvogel is op te vangen, maar het is onmiskenbaar voor deze vogel. De kleine, schuwe ijsvogels komen voor bij rivieren en beken overal in Europa en Azië, zelfs zo noordelijk als in Finland. Met hun verrassende turkooizen en geelbruine veren zijn ze even kleurig als een tropische kolibrie.
De kleine, snelle en actieve ijsvogel is zeer territoriaal. Hij verdedigt zijn visgrond fel tegen rivalen, want hij moet dagelijks bijna tweederde van zijn lichaamsgewicht aan vis eten. Wanneer ze hun territorium bevechten, voeren ijsvogels een ritueel uit terwijl ze op een afstandje van elkaar zitten. Meestal wordt de twist zonder strijd beslecht, maar soms haken ze de snavels ineen en proberen ze elkaar te verdrinken. Ze vallen elkaar zelfs in de lucht vaak aan. De ijsvogel heeft een kernmerkende luide, schrille roep, die klinkt als tsjie. Hij rust in dichte beschutting bij water, waar hij na zonsondergang arriveert en voor zonsopgang vertrekt.
De Euraziatische ijsvogel is één van de weinige ijsvogels die voornamelijk vis eten. Hij geeft de voorkeur aan ondiep water, zodat hij de vis makkelijk kan lokaliseren en vangen. Soms, als de rivieren bevroren zijn, trekt hij naar de kust, waar hij krabben en slijkspringers uit het slik oppikt. Een typisch dage vissen wordt doorgebracht op een overhangende tak, of fladderend boven het water, dat hij afzoekt naar vis. Als de ijsvogel een prooi in het oog krijgt, duikt hij maximaal 25 cm onder water om de vis in zijn snavel te vangen. Terug op zijn tak houdt hij zijn vangst bij de staart en slaat hem tegen een tak om hem te doden, waarna hij hem doorslikt.
Ijsvogels maken elkaar het hof door in de lucht om elkaar heen te vliegen tot het mannetje een vis vangt en die het vrouwtje aanbiedt. Daarna graaft het paar een iets oplopende tunnel in de rivieroever, waarbij ze om beurten de aarde met hun snavels bewerken. Deze tunnels kunnen tot één meter lang zijn en eindigen in een nestkamer waar de witte eieren worden gelegd. Het vrouwtje begint met het broeden, maar uiteindelijk neemt het mannetje het over.
Ijsvogels werden vroeger bejaagd om hun fraaie veren, maar worden nu vaak doodgeschoten, vergiftigd of gestrikt omdat ze volgens sommigen de visvoorraden van hengelaars aantasten. De verwoesting van hun leefgebied vormt ook een bedreiging.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer