W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     

Rubriek : Slangen
 

Indigoslangen

De indigoslang, Drymarchon corais, is een geliefde soort. Exemplaren van de ondersoort uit Florida, D.c.couperi, zijn gitzwart met grote glanzende schubben. De kin kan donderroze of grijs zijn. Deze soort moet niet verward worden met de ondersoort uit Zuid- of Midden-Amerika, die soms bekend staat als cribo en die ongeschikt is als huisdier.
Florida-indigoslangen (zie foto) zijn grote, makke dieren die twee meter of langer kunnen worden. Hun ranke lichamen vertonen prachtige regenboogkleuren en ze zijn meestal actiever dan de andere colubriden die te koop zijn. Ze zijn nauw verwant aan zweepslangen en racers. Ze verlangen zeer grote onderkomens, die een verstopdoos moeten bevatten. Een bodemlaag van kranten, houtspaanders of samengeperste zaagselkorrels wordt aanbevolen omdat deze soort er een troep van kan maken. Hoewel zij in de regel muizen en ratten eten, geven sommige exemplaren de voorkeur aan vis of kikkers, vooral wanneer ze jong zijn. Indigoslangen eten ook met veel smaak andere slangen, en moeten dus afgezonderd gehouden worden. Ze verlangen een temperatuur van 25-30 graden Celsius, die tijdens de winter (hun paartijd) tot vijftien graden Celsius mag zakken.
Fokken is geenszins gemakkelijk en er is geen methode die garant staat voor succes. Vitaminegebrek zou een oorzaak voor het zich niet voortplanten kunnen zijn. Er zijn experimenten uitgevoerd met vitaminesupplementen en ultraviolet licht, maar de resultaten zijn niet overtuigend. De mannetjes kunnen tijdens de paartijd onderling gevechten aangaan en ook de vrouwtjes lopen in deze tijd de kans gebeten te worden. Na de paring kunnen de vrouwtjes het sperma vele weken met zich meedragen voordat ze uiteindelijk tot twintig eieren leggen. Onvruchtbaarheid is ��n van de problemen waar fokkers mee kampen. Goede eieren komen uit na een broedtijd van zeventig tot honderd dagen en de jongen zijn dan vijftig tot zestig cm lang. Sommige eten onmiddellijk jonge muizen; andere verlangen vis of kikkers of ander voedsel dat naar deze dieren ruikt.
Indigoslangen zijn in hun hele verspreidingsgebied beschermd en de kans om in gevangenschap gefokte dieren aan te treffen, is erg klein. De prijzen van deze geliefde soort zijn dan ook erg hoog.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer