WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Poolgebieden

Insecten in de toendra

In de zomermaanden krioelt het in het noordpoolgebied niet alleen van de bloemen, maar ook van de ontelbare insecten. Ten zuiden van de boomgrens treft men dan zon 10.000 soorten aan. Ten noorden van het bosland zijn het er 500, waarbij de korte duur van de zomer er de oorzaak van is dat sommige insecten verscheidene jaren nodig hebben om het proces van eitjes tot ontpopping te voltooien. Onder de insecten zijn de vliegen het talrijkst, zowel in aantal als in soorten. Op de tweede plaats komen de wortelmaden, waarvan de larven hun voedsel onttrekken aan de wortels van de planten. Muskieten vormen de op twee na grootste groep. Daarnaast hebben we de groteske langpootmuggen, de schitterend gekleurde zweefvliegen, de vleesvliegen (waarvan de eitjes hun voedsel aan kadavers onttrekken), de horzels en de paardenvliegen (die kariboes aanvallen).
Op de tweede plaats in de rij van groepen insecten komen de parasitaire insecten, waarvan de larven zich dik eten aan de larven van vlinders, motten, zaagwespen en vliegen. De bijen die in het noorden voorkomen zijn een soort hommels. Alleen de koningin overleeft de winter; de mannetjes en de werkbijen sterven allemaal in de herfst. Ook vlinders komen in grote getalle voor. Deze hebben beslist de interesse van de vroegere noordpoolreizigers gewekt, want in het Brits Natuurkundig Museum van Londen kan men nog steeds de exemplaren bewonderen die door Ross, Franklin en andere poolavonturiers zijn meegebracht.
Zelfs kevers treft men hier aan. Dat zijn dan de landkevers, waterkevers, roofkevers,aaskevers en zilvervisjes. Verscheidene soorten vlooien zoeken onderdak bij hazen, lemmings, eekhoorns, wezels en zelfs meeuwen.
 


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer