WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Carine's Kattenpagina

Interne parasieten bij de kat

Naast de besmetting met externe parasieten zoals vlooien, luizen of ringworm, kunnen katten vanaf het prille begin worden geïnfecteerd door interne parasieten, zoals wormen (helminthes) of microben die protozoën heten.
De frequentie van helminthes of wormen in de ingewanden is moeilijk te schatten, en de verschillende onderzoeken tonen grote variaties aan. De katten die in een landelijke omgeving leven hebben vaker parasieten dan de katten uit de stad. De dieren die buiten komen hebben ze meer dan die, die binnenshuis leven. Tenslotte zijn de jonge dieren gevoeliger en ontvankelijker dan de volwassen dieren. Het is dus mogelijk twee categorieën katten te onderscheiden die wormen zouden kunnen hebben : kittens vanaf de geboorte tot tien maanden in de fokkerij of als ze net gekocht zijn en katten die naar buiten gaan en in een landelijk of voorstedelijk milieu leven (woonwijken met tuinen).
Een onderzoek dat in 1996 werd uitgevoerd heeft aangetoond dat gemiddeld één kat of de vijf geïnfecteerd was door wormen, één op drie als het katjes zijn van minder dan één jaar.
De voornaamste parasitaire wormen zijn de ascariden (spoelwormen Toxocara cati) en de ankylostomen (mijnwormen) bij de ronde wormen en bepaalde lintwormen, waaronder de Dipylidium bij de lintwormen.

Voornaamste wormbesmettingen in het spijsverteringskanaal van de kat

Voorkomen van wormbesmettingen
Gezien hun pathogene of ziekteverwekkende rol moet men erop letten dat het besmettingsrisico door de wormen voor katten vanaf zeer jeugdige leeftijd beperkt wordt :
- de kittens moeten ontwormd worden op de leeftijd van 4,6 en 8 weken en daarna om de twee maanden tot ze een half jaar oud zijn
- de zogende poes dient tegelijk met de kittens ontwormd te worden
- vervolgens wordt een herhaling twee maal per jaar aanbevolen
- bij een toxocarosis in fokkerijen wordt een maandelijkse ontworming van de kittens tot de leeftijd van zes maanden ingevoerd.
Er bestaan talrijke gepatenteerde ontwormingsmiddelen. Zij zijn er in de vorm van orale pasta's of in de vorm van tabletten. De keuze is afhankelijk van de parasieten die men wil elimineren en van het gemak waarmee het aan katten wordt toegediend.
De gezondheidskundige profylaxe berust op de hygiëne van de omgeving (in verband met de eliminatie van eieren) en de controle en ontworming van de katten.
De kans op infestatie door Dipylidium wordt beperkt door een goede preventie ten aanzien van vlooien. Een behandeling tegen lintworm hoeft dus alleen te worden overwogen als er lintwormsegmenten rond de anus van de kat aanwezig zijn, als ze veel jaagt, of als ze geïnfecteerd is door vlooien.
Laten we er wel aan denken dat Toxocara cati (zie foto), net als de spoelworm van honden (Toxocara canis), de mens kan besmetten en ernstige aandoeningen kan veroorzaken (zoönosen), die verband houden met de verplaatsing van larven door het lichaam. Het risico is verbonden met het inslikken van larveneieren die in de omgeving van de eigenaren of fokkers aanwezig zijn.
 


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer