W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     

Rubriek : Historische figuren

Isidorus van Sevilla

Isidorus van Sevilla (Cartagena? ca. 560 - Sevilla 4 april 636), Spaans geleerde en schrijver, metropoliet van Sevilla, wel de laatste van de westerse kerkvaders genoemd, stamde uit een voornaam, geromaniseerd geslacht te Cartagena, dat, na verjaagd te zijn door de Byzantijnse overheid, zich vestigde in het Visigotische Sevilla. Hij werd hier seculier geestelijke en ca. 600 aartsbisschop als opvolger van zijn broer Leander. Hij schreef vele werken ten behoeve van de vorming van de clerus, o.a. de Sententiae, zijn theologische hoofdwerk, dat sterk afhankelijk is van de Moralia van Gregorius de Grote; De ecclesiasticis officiis, over de plichten van de verschillende rangen in de kerk, van de aartsbisschop tot de gewone gelovigen; De haeresibus, een geschiedenis van de ketterijen; een ascetische 'consolatio' (in zijn twee boeken Synonyma); De viris illustribus, een geschiedenis van de kerkelijke literatuur (later voortgezet door Ildefonsus van Toledo) en De natura rerum, dat handelt over astronomie, kosmografie en meteorologie.
Zijn Historia Gothorum is een oorspronkelijk werk dat in kroniekvorm de geschiedenis van de Visigoten behandelt tot 625; het werk begint met een lofzang op Spanje (Laus Spaniae). Isidorus heeft zelf een werkzaam aandeel gehad in de verzoening en samensmelting van de oude geromaniseerde bevolking met de Visigoten in een landeigen Spaanse Kerk. Voorts schreef hij een veelgebruikte wereldkroniek, de Chronica majora (615), en een samenvatting daarvan, de Chronica minora (627).
Zijn grote roem heeft Isidorus echter vooral te danken aan zijn uitgebreide encyclopedie van het theologische en profane weten van zijn tijd, getiteld Etymologiae of Origines (20 boeken, uitgegeven door zijn vriend bisschop Braulio van Zaragoza). In deze encyclopedie heeft hij, voortbouwend op Bo�thius en vooral op Cassiodorus, zeer veel uit de antieke geschriften en die van de christelijke vaders voor het nageslacht bewaard. Isidorus' oeuvre is in de vroege middeleeuwen dan ook mede het uitgangspunt geworden voor het ontwaken van een eigen middeleeuwse wijsbegeerte en wetenschap. Feestdag 4 april.
 


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer