W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     

Rubriek : Historische figuren

Ivan Pavlov

Pavlov, Ivan Petrovitsj (Rjazan 14 sept. 1849 - Leningrad 27 febr. 1936), Russisch fysioloog, was vanaf 1891 hoogleraar aan de militaire medische academie te St.-Petersburg, tot 1895 in de farmacologie en van 1896 tot 1924 in de fysiologie; hij was sedert 1913 tevens directeur van het Instituut voor experimentele geneeskunde aldaar.
1. Belangrijkste werk
Pavlov verwierf vermaardheid door zijn studies over de secreties van de speekselklieren, de maag en de alvleesklier, bij dieren onderzocht door middel van kunstmatige fistels. In het bijzonder de reflexen die aanleiding geven tot verandering in de secretie-activiteit van deze organen werden door hem bestudeerd. Daarbij toonde hij aan dat behalve de natuurlijke, de diersoort aangeboren reflexen (bijv. speeksel- of maagsapafscheiding bij het nuttigen van voedsel), in het individuele organisme ook reflexen kunnen worden aangeleerd door andere prikkels, die men eerst 'verbindt' met de natuurlijke prikkels (bijv. het aanbieden van voedsel tijdens het luiden van een bel) en die naderhand zelfstandig de orgaanactiviteit kunnen be�nvloeden (bijv. geeft dan het alleen luiden van een bel aanleiding tot speekselafscheiding); dit laatste type reflex wordt voorwaardelijke of geconditioneerde reflex genoemd. In 1904 verwierf hij als eerste fysioloog de Nobelprijs voor fysiologie of geneeskunde.
2. Invloed op psychologie
De onderzoekingen van Pavlov hebben een geweldige invloed uitgeoefend op het wetenschappelijk onderzoek in de fysiologische laboratoria, en later ook op de gebieden van de psychologie en de opvoeding. In de Verenigde Staten maakten zijn idee�n m.n. op de aanhangers van het behaviorisme diepe indruk. Pavlov was materialist en meende het gehele zielenleven mechanisch te kunnen verklaren door deze reflexen.
Hij was een tegenstander van het sovjetbewind, maar dit steunde hem steeds ten volle.
 


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer