WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek :
Het Heelal

Dossier Het Heelal

Japan lanceert aardobservatiesatelliet

H-2A met aardobservatiesatelliet de ruimte in.Japan heeft met succes een aardobservatiesatelliet gelanceerd dankzij zijn H-2A draagraket, maakt het Japanse ruimtevaartbureu Jaxa bekend.

Mitsubishi
Om 02.33 uur Belgische tijd verhief zich vanop de lanceerbasis Tanegashima de achtste H-2A draagraket. De H-2A is de eerste raket die Japan volledig zelf heeft ontwikkeld en gebouwd. IndustriŽle bouwer is Mitsubishi Heavy Industries. Een kleine zeventien minuten na de start kwam uit de nok van het gevaarte de ALOS, Advanced Land Observing Satellite, met de bijnaam Daichi, Aarde, boven de oostelijke Indonesische eilanden vrij in een zonsynchrone baan op een hoogte van ongeveer 697 km.

Wereldkaart
Het vier ton wegende tuig moet minstens drie jaar lang driedimensionale topografische gegevens verzamelen, om uiteindelijk tot een wereldkaart te komen op een schaal van 1:25.000. De kunstmaan moet in het kader van de internationale samenwerking ook foto's maken van plaatsen ter wereld die door een ramp zijn getroffen, aldus het Jaxa. De resolutie op de grond bedraagt 2,5 meter.

Grootste
Met een lengte van 22 meter, heeft Japan nooit tevoren zo'n grote zonnepanelen de ruimte ingestuurd. Zes camera's aan boord moeten de ontplooiing ervan in de gaten houden. De ALOS is ook de grootste aardobservatiesatelliet ooit door Tokio gelanceerd. De lancering had meerdere keren uitstel opgelopen vanwege technische problemen met de satelliet, de raket en de grondinstallaties. Het was de eerste missie van een H-2A sinds de raket in februari 2005 de multifunctionele transportsatelliet MTSAT-1R heeft gelanceerd. In 2003 heeft het raketprogramma een zware opdoffer gekregen door een mislukking.

Dure onderneming
De kost voor de lancering bedroeg ongeveer 10,1 miljard yen. De ontwikkeling van de kunstmaan kostte 54,7 miljard yen. Normaal zou het Jaxa op 15 februari opnieuw een H-2A met de multifunctionele satelliet MTSAT-2 lanceren. Maar door het uitstel van de achtste H-2A zal die start wellicht vertraging oplopen, aldus Japanse ruimtevaartfunctionarissen. Ook was het de bedoeling in maart twee spionagesatellieten te lanceren. De raket is 58 meter hoog en weegt zonder brandstof en nuttige lading, 320 ton. Het Jaxa wil meer dan een graantje meepikken van de commerciŽle lanceermarkt die door de Europese Ariane wordt gedomineerd.
 

© 2006 - WORLDEXPLORER
Google