WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Carine's Kattenpagina

De Japanese Bobtail

Land van herkomst : China, Japan
Andere namen : Japanse Bobtail, Chrysant Kat, Japanse Stompstaart Kat

Een pompoenstaartje en een driekleurige vacht

De oorsprong van deze geŽerde katten zou eerst in China en daarna in Japan kunnen liggen. Dit omdat de dieren vanaf de elfde eeuw op allerlei voorwerpen en prenten uit verschillende landen in het Verre Oosten afgebeeld worden. In die tijd bezaten enkel de Koninklijke familie en de adel katten van dit ras.
Voornamelijk de driekleurige variŽteit, Mi-Ke, wordt geŽerd en zelfs vereerd. Als symbool van geluk en voorspoed worden deze katten steeds met opgeheven rechtervoorpoot afgebeeld, Maneki-neko : de kat die groet. Dit gebeurt zowel op kunstvoorwerpen in huizen als in tempels.
Hun kenmerkende korte staart (Bobtail) wordt door een autosomaal recessief gen veroorzaakt. In 1968 werden de eerste Bobtails in de Verenigde Staten ingevoerd door fokster E. Freret die een fokprogramma opzette. De C.F.A. stelde in 1971 een rasstandaard op. De F.I.Fe erkende het ras in 1990. In 1981 werden de eerste dieren in Frankrijk ingevoerd : de poes Sirikit en de kater Aikido.
Ondanks het feit dat het ras zeer populair is in de Verenigde Staten blijft het in Europa zeldzaam.

Algemene kenmerken
Middelgroot - goed gespierd lichaam, eerder lang en slank dan massief gebouwd. Staart is als een pompon. Gewicht : 2,5 tot 4 kg.
Karakter/bijzonderheden
Levendig, extravert, onafhankelijk, nieuwsgierig, met een sterke persoonlijkheid zoals alle Oosterse katten. Niet altijd vriendelijk tegenover soortgenoten. Honden worden meestal genegeerd. Zeer speels en goed gezelschap voor kinderen. Hij is 'spraakzaam' en zingt met zachte stem. Zeer aanhankelijk en erg gehecht aan zijn baas.
De Japanse Bobtail is zeer evenwichtig en door zijn goede karakter past hij zich zowel aan op leven in een appartement als aan een buitenleven. Het zijn sportieve jagers, verzot op water. De vachtverzorging beperkt zich tot een wekelijkse borstelbeurt. Ruit weinig.
 


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer