WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Historische figuren

Jean-Luc Godard

Godard, Jean-Luc (Parijs 3 dec. 1930), Frans filmregisseur, de belangrijkste, meest theoretische en politiek meest geëngageerde vertegenwoordiger van de nouvelle vague, was tot zijn eerste lange film, A bout de souffle (1959), vooral actief als filmcriticus (o.m. in de Cahiers du cinéma).
Hoewel Godard het vakmanschap in de Amerikaanse film bewonderde, verzette hij zich heftig tegen de commerciële filmproductie, waarbij de producent de grootste zeggenschap heeft. Hij betrok de werkelijkheid in de fictie van een speelfilm, o.a. door buiten studio's te werken en het leven van alledag als decor te kiezen, waarbij de camera vanaf de schouder als in een reportage gebruikt werd. Vastgeroeste montagewetten werden door hem verworpen, terwijl hij verder combinaties zocht tussen film en literatuur, beeld en woord. Kenmerkende stijlelementen werden, naast het frequent citeren uit boeken en films, het gebruik maken van reclameteksten en slogans.
In de loop van zijn carrière werd het politieke commentaar steeds belangrijker en aan het eind van de jaren zestig verdween de publieke belangstelling voor zijn films. In deze periode vormde hij met de maoïst Jean-Pierre Gorin de filmgroep Dziga Vertov. In 1973 ging hij zich toeleggen op televisie en video, wat o.a. resulteerde in de twaalfdelige televisieserie France, tour, détour deux enfants, over (en voor) kinderen. Hij keerde daarna met afwisselend succes terug naar de cinema en trad daarbij ook als acteur in zijn films naar voren.
 


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer