WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Historische figuren

Jef Geeraerts

Geeraerts, Jef (Antwerpen 23 febr. 1930), Belgisch Nederlandstalig schrijver, verbleef van 1954 tot 1960 als assistent-gewestbeheerder in voormalig Belgisch Kongo. In BelgiŽ teruggekeerd, schreef hij enkele contesterende koloniale romans, waarvan Ik ben maar een neger (1962) en Het verhaal van Matsombo (1966) reeds de belangrijkste elementen bevatte die zijn profiel weldra bepaalden. Geeraerts kwam plotseling in de belangstelling met Gangreen I (Black Venus) (1968), dat om zijn soms lyrisch tornadoproza imponeerde, maar waaromheen veel beroering ontstond. Terwijl sommigen het boek als misselijkmakend kolonialistisch van de hand wezen en anderen wegens de seksuele geobsedeerdheid, pleitte Geeraerts voor een begrip van de literatuur als individuele creatie, die de schrijver in staat stelt zich van bepaalde trauma's te bevrijden. In Gangreen II (De goede moordenaar) (1972) voltrok zich verder, rondom de thema's geweld en seks, liefde en dood, een totale bevrijding uit de westerse beschaving, die traumatiserend werkte op de auteur, terwijl Kongo voor hem een bewustwording, een uitdaging en een mythe was geworden. In Gangreen III (Het teken van de hond) (1975), meer experimenteel van structuur, keek Geeraerts op zijn jeugd terug. In Gangreen IV (Het zevende zegel) (1977) bracht hij het genadeloze verhaal van zijn mislukte huwelijk.
Het ongebreidelde, ikzuchtige vitalisme, met schaduwen van angst om verval en dood en de opstandigheid hiertegen, beheerst grotendeels zijn proza, waaronder Tien brieven over liefde en dood (1971) als document van een authentieke zoektocht naar zichzelf bijzondere aandacht verdient. Geeraerts toonde zich ook een vaardig verhalenschrijver in bundels als de De troglodieten (1966) en Indian summer (1969), waarin avontuur, passie, geweld en een drang naar vrijheid sterk op de voorgrond treden.
In 1979 verscheen zijn eerste misdaadroman, Kodiak .58, die nog gedeeltelijk in het koloniale verleden werd gesitueerd. Het zou de start zijn van een lange reeks speurders- en misdaadboeken, waarvan De coltmoorden (1980, een politiethriller), De zaak Alzheimer (1985, een politieke thriller over macht, corruptie en geweld) en Het sigmaplan (1986, over het internationale terrorisme) hoogtepunten van dit genre in de Nederlandse taal zijn. Ook in de klassieke roman noir is hij een meester (Z 17, 1991).
 


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer