W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     

Rubriek : Kruiden en specerijen - overzicht

Jeneverbes

Juniperus communis.

Afhankelijk van de groeiplaats komt de jeneverbes als struik, heester of als boom voor. De naaldvormige bladeren zijn aanvankelijk lichtgroen, maar worden later donkerder; ze worden acht tot tien cm lang. De bloemen zijn tweehuizig. De vrouwelijke bloeiwijzen bestaan uit drie recht overeind staande naast elkaar liggende zaadknoppen, die van onderen door drie draag- en dekschubben worden gesteund. Het bovenste deel van dit kegeltje wordt vlezig en verandert in een bes die als regel in het eerste jaar groen en eivormig en in het tweede jaar diep paarsbruin tot zwartbruin is. De bessen worden in de herfst van het tweede jaar rijp. In oktober worden de rijpe, niet verschrompelde of bruin geworden bessen ingezameld. Ze mogen nooit in de zon worden gedroogd en kunstmatige warmte is eveneens uit den boze. Tochtige zolders vormen een uitstekende droogruimte. De gedroogde bessen kunnen het best in glazen potten met een glazen deksel worden bewaard. Jeneverbessen zijn bijvoorbeeld onmisbaar bij wild. Ze worden gebruikt bij de bereiding van vismarinades, vet vlees en natuurlijk bij zuurkool. Bij de vervaardiging van dranken als jenever en gin spelen jeneverbessen een grote rol. Gemalen jeneverbessen vormen een onderdeel van verschillende kruidenmengsels.

 

� 2006 - WORLDEXPLORER
Google