WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek :
Historische figuren

José Duarte

Duarte, José Napoléon (San Salvador 23 nov. 1925 - aldaar 23 febr. 1990), Salvadoraans politicus, studeerde aan de Universiteit van Notre Dame in de Verenigde Staten en richtte in 1960 met enkele vrienden de Christen-Democratische Partij (PDC) op. Deze aanvankelijk hervormingsgezinde partij kreeg veel aanhang onder de stedelijke middenklasse en Duarte was van 1964 tot 1970 burgemeester van San Salvador.
In 1972 won hij als presidentskandidaat voor de Nationale Oppositie Unie de verkiezingen, maar de militairen verklaarden de uitslag ongeldig en zetten hem het land uit. Na de staatsgreep tegen kolonel Romero in okt. 1979 keerde Duarte terug naar El Salvador. Nadat de hervormingsgezinde vleugel van de PDC in febr. 1980 uit de regeringsjunta van militairen en burgers was gestapt, werd Duarte lid van de junta.
In dec. 1980 werd hij met steun van de Verenigde Staten benoemd tot president, een functie die hij behield tot na de verkiezingen voor een grondwetgevende vergadering in mei 1982. Bij de verkiezingen van maart en mei 1984 werd hij gekozen tot president. Zijn ambtstermijn liep tot 1 juni 1989. Duarte slaagde er niet in een eind te maken aan de in 1980 uitgebroken burgeroorlog en de schending van de mensenrechten door de militairen en extreem-rechtse doodseskaders.
 


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer

Bezoek ook: www.infoblog.be
Meer weten over gezondheid? --> http://gezondheid.infoblog.be
Meer weten over huisdieren? --> http://huisdieren.infoblog.be