WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Paddestoelen
 

Judasoor

Auricularia auricula-judae, Hirneola auricula judae
Deze paddestoel kenmerkt zich door een geleiachtig en buigzaam vruchtlichaam, dat schelpvormig is en bruin, roodbruin tot olijfbruin van kleur. De vruchtlichamen zijn 2,5 tot tien cm breed, één tot drie mm dik, op jonge leeftijd langwerpig kelkvormig en later schelpvormig of onregelmatig gevormd, soms oorvormig. Ze zijn gegolfd, zitten zijdelings op het hout vastgehecht, zijn glad of gerimpeld en erg buigzaam. De vruchtbare buitenkant is bruin, bruinrood tot olijfbruin en bruin bestoven met het sporenstof. De binnenkant is glad, korrelig of fluwelig en vaalbruin. Het vlees is onder de huid eerst elastisch en geleiachtig, maar wordt hard en broos bij verdroging van de paddestoel. Het is zwartbruin en heeft geen bijzondere geur of smaak.
Na een regenbui leeft een verdroogde paddestoel op en wordt weer soepel. Ditzelfde gebeurt bij de paddestoelen die gedroogd worden voor culinair gebruik; bij bevochtiging krijgt het vlees ziijn geleiachtige structuur weer terug.
Deze soort groeit het hele jaar door, ook in de winter, zowel op dood als op levend hout van loofbomen, en met name op stammen van vlierbomen, maar ook op eiken, espenbomen, esdoornen, beuken, populieren, berken, haagbeuken en iepen. Judasoren komen zowel in het laagland voor als op grote hoogte en soms zelfs overvloedig. Vooral op open plekken in het bos zijn ze te vinden. Het is een eetbare paddestoel die zowel vers als gedroogd smakelijk is in soepen en in vleesgerechten. In de Chinese keuken is hij niet meer weg te denken.
 


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer

Bezoek ook: www.infoblog.be
Meer weten over gezondheid? --> http://gezondheid.infoblog.be
Meer weten over huisdieren? --> http://huisdieren.infoblog.be