WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Dossier gezondheid

Dossier Gezondheid

Belgen slikken voor half miljard kalmeringspillen

De Belgen zijn verslingerd aan pijnstillers, antidepressiva, kalmerings- en slaapmiddelen en antipsychotica. In 2005 werden in ons land bijna 50 miljoen doosjes van deze geneesmiddelen verkocht voor een totaal bedrag van 581 miljoen euro. Dat blijkt uit cijfers van het Instituut voor Medische Statistiek.

Explosieve verkoop
Het instituut brengt om commerciŽle redenen tot op het doosje nauwkeurig de verkoop van geneesmiddelen in kaart. De voorbije tien jaar tijd barstte het gebruik van "emo-medicijnen" uit zijn voegen. In 1994 werden in BelgiŽ 3,1 miljoen doosjes antidepressiva verkocht, tien jaar later is dat aantal meer dan verdubbeld tot 7,1 miljoen doosjes. De bedrijven die antidepressiva op de markt brengen, boeren bijzonder goed: in tien jaar tijd verdrievoudigde de omzet van 71,9 miljoen euro in 1994 tot 203 miljoen euro vorig jaar.

Benzodiazepinen
Ook kalmerings- en slaapmiddelen, de zogenaamde benzodiazepinen, blijven het goed doen in BelgiŽ. Vorig jaar werden er 14,2 miljoen doosjes verkocht voor een bedrag van 117,4 miljoen euro. In 1994 werden er 12,7 miljoen doosjes van de sterk verslavende geneesmiddelen verkocht, voor een bedrag van 98,1 miljoen euro.

Falende campagnes
De laatste twee jaar plafonneert het gebruik van zowel antidepressiva als slaap- en kalmeringsmiddelen. Toch lijken de overheidscampagnes die het gebruik willen terugdringen niet het verhoopte resultaat op te leveren.
 

© 2006 - WORLDEXPLORER
Google