Rubriek :
Kruiden en specerijen -
overzicht
Kalmoes
Of
maagwortel, waterlis, zwanebrood.
Acorus calamus
Het kan wel 150 cm hoog worden en is vermoedelijk uit de
Himalaja afkomstig. De wortelstokken zijn drie cm dik, kunnen
tot vijftig cm lang worden en dragen aan de onderkant talrijke
wortels. De geoogste wortelstokken worden bij normale
temperatuur geschild, in repen gesneden en gedroogd. De
ongeschilde wortels verspreiden een aromatische geur en de smaak
is bitter. De gedroogde en fijngewreven wortelstokken zijn een
traditionele specerij voor zoete spijzen en compotes van de
Indische en islamitische keuken. Van heel jonge blaadjes wordt
een salade bereid die de eetlust opwekt. Kalmoes wordt eveneens
gebruikt voor de vervaardiging van maagbitters. Het wordt
gekweekt in zo geheten halfculturen op de plaats waar de kalmoes
in de natuur voorkomt. De kalmoes kan worden vermenigvuldigd
door vijf tot tien cm lange stukjes van de wortelstok op een
diepte van ongeveer tien cm te poten. Het beste kruid geven de
wortelstokken van twee tot driejarige planten.