W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     

Rubriek : Amfibie�n en reptielen
 

De kamsalamander

Orde : Caudata - familie : Salamandridae - geslacht : Triturus en soort : Triturus cristatus. De kamsalamander is ��n van de vier soorten met een kam in het geslacht Triturus.
De kamsalamander is bedekt met wratten en vlekken, heeft een feloranje onderkant en is ��n van de meest ongrijpbare en bedreigde amfibie�n van Europa. In de lente gaat hij een meer in om op de donkere bodem te paren en legt vervolgens eieren in het water. De larven die uitkomen zijn waterdieren : pas nadat ze fysiek ingrijpend veranderd zijn, kunnen ze op het land kruipen en hun levenscyclus afmaken.
De kamsalamander is weinig kieskeurig en eet alles wat er aan kleine ongewervelde dieren voorhanden is. Als hij niet in het water is, leeft hij in de buurt van vochtige bossen en voedt zich met ongewervelde dieren. In het water heeft hij een speciale jachtmethode. Tastcellen op zijn kop en staart kunnen elke bewegende prooi waarnemen. De salamander hapt heel snel naar zijn prooi, grijpt deze met zijn kleine tanden en slikt hem door. Salamander larven eten alles wat in hun bek past, van watervlooien en schaaldiertjes tot de larven van andere salamanders, bloedzuigers en kikkervisjes. Ze drinken niet echt water, maar absorberen het via hun poreuze huid als ze onder water zijn.
Aan het einde van de winter gaan de salamanders op zoek naar hun vaste paringsmeer om er een partner te zoeken. Zodra het paar gevormd is, legt het mannetje een spermapakketje op de bodem van het meer en leidt het vrouwtje eroverheen, zodat dit aan haar blijft plakken. Daarna gaat het paar uit elkaar. Het vrouwtje legt ��n voor ��n haar eitjes en plakt elk daarvan aan het blad van een waterplant dicht bij het oppervlak. Na enkele dagen gaat de uitgekomen larve op de bodem lopen of de lange, platte staart bewegen. De gedaanteverwisseling tot volwassene vindt in de herfst of de lente daarop plaats.
De kamsalamander kan gassen uitwisselen via zijn huid en de binnenkant van zijn bek en ook via zijn longen. Daarom is hij tijdens de nacht actief, want blootstelling aan de zon doet zijn huid snel opdrogen en vermindert het vermogen om adem te halen. Bij gevaar rolt hij soms zijn staart op en toont de opvallende kleur van zijn buik om aan te geven dat de giftige huidafscheidingen een minder prettig hapje vormen. Als amfibie is hij afhankelijk van het klimaat om zijn lichaamstemperatuur op peil te houden. In de winter zoekt hij op het land een spleet of hol op om in te overwinteren.
In minstens elf Europese landen staat de kamsalamander als bedreigd geregistreerd. Belangrijkste oorzaken zijn het verlies aan leefgebied, vervuiling en het groeiend aantal vissen in de meren.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer

Bezoek ook: www.infoblog.be
Meer weten over gezondheid? --> http://gezondheid.infoblog.be
Meer weten over huisdieren? --> http://huisdieren.infoblog.be