W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     

Rubriek : Vissen
 

De keizersvis

Orde : Perciformes - familie : Pomacanthidae - geslacht : Pomacanthus en soort : P. imperator.
Andere keizersvissoorten zijn onder andere de rode dwergkeizersvis en de enorme hertogvis, die zestig cm lang is.
Voor het menselijk oog, is de keizersvis zo flamboyant dat hij zich onderscheidt van de vele andere felgekleurde vissen die het koraalrif bewonen. Zijn verbluffende geel met blauwe strepen en de zwarte streep over zijn ogen hebben dit juweelachtige dier tot een populaire aquariuvis gemaakt. Als de keizersvis nog jong is, heeft hij een blauw-witte tekening. Jongen en volwassen vissen zijn zelfs zo verschillend dat ze ooit geclassificeerd werden als twee verschillende soorten.
De fantastische kleuren en patronen van volwassen vissen worden nog kleurrijker in de paartijd om een partner aan te trekken. Als ze eenmaal een paar vormen, werken het mannetje en het vrouwtje samen om een stuk rots schoon te maken, waar het vrouwtje honderden eieren legt. Daarna schiet het mannetje kuit over de eieren om ze te bevruchten. De ouders bewaken de eieren, en verplaatsen ongeveer acht dagen water met hun borstvinnen om ze van zuurstof te voorzien, totdat ze uitkomen. Ze blijven de jongen bewaken die voldoende mobiel en zich bewust van hun omgeving zijn, om voor zichzelf te zorgen.
De meeste koraalvlinders eten alleen planten zoals algen. De keizersvis eet veel meer, hij eet wormen en schaaldieren, evenals koraal en algen. Hij gebruikt zijn kleine snuit om voedsel te zoeken en om prooi met harde schaal te breken met zijn krachtige, snavelachtige kaken. Ook heeft hij de zeldzame mogelijkheid om het taaie vlees van sponsdiertjes te verteren, die volop aanwezig zijn op de koraalriffen.
Volwassen mannetjes zijn zeer territoriaal en zullen niet aarzelen om rivalen van hun stukje rif te verdrijven door naar ze te happen of klikkende of krakende geluiden te maken. De kleur van de jonge keizersvissen waarschuwt volwassen mannetjes dat ze niet volwassen genoeg zijn als rivaal. Hierdoor kunnen jongen zich vrij rond bewegen zonder te worden aangevallen. Soms maken keizersvissen een luid bonkend geluid wanneer er gevaar dreigt. Dan verstoppen ze zich in grotten tot het gevaar geweken is.
Keizersvissen zijn veelvoorkomend en lopen momenteel geen direct gevaar qua overleving. Alles wat het rif aantast tast hen echter ook aan. Onlangs hebben veel koraalriffen in de wereld problemen ondervonden, veroorzaakt door menselijke activiteiten. Delen van het Groot Barri�rerif in Australi� bijvoorbeeld, worden verstopt door voedingsstoffen en sedimentrijke afvloeiing van nabijgelegen boerenland. Het broeikaseffect veroorzaakt periodes van koraalbleking, waardoor riffen wit worden en afsterven.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer

Bezoek ook: www.infoblog.be
Meer weten over gezondheid? --> http://gezondheid.infoblog.be
Meer weten over huisdieren? --> http://huisdieren.infoblog.be