W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     

Rubriek : Op het land levende zoogdieren
 

Kitvos
Groep : op het land levende zoogdieren

Het Vulpes-geslacht telt tien vossensoorten, waarvan vele, zoals de zandvos, leven in hete, droge, halfwoestijnachtige gebieden. Met ongeveer de grootte van een huiskat, is de kitvos een klein lid van de hondenfamilie en een behendig roofdier met vlugge poten. Als het donker wordt, komt hij uit zijn hol en beweegt bijna ongezien achter bosjes en werpt zich op een nietsvermoedend konijn. Hij heeft een subliem camouflerende vacht, en is goed aangepast om te overleven in het droge struikgewas van zijn Noord-Amerikaanse leefgebied.
Kitvossen blijven koel in het droge, hete weer van hun halfwoestijnachtige leefgebied. Hun grote oren hebben een netwerk van kleine bloedvaten dicht bij het huidoppervlak dat helpt de lichaamstemperatuur te verlagen door het bloed af te koelen. Buiten de paartijd leven de meeste kitvossen in paren, hoewel sommige mannetjes met twee vrouwtjes leven. Zulke paren zijn niet permanent en sommige kitvossen zijn solitair wanneer ze niet paren. Deze territoriale vossen zwerven in een gebied van zo'n 240 hectare. Ze brengen het grootste deel van de dag rustend door in een hol of zonnebaden in de buurt. Holen hebben zo'n 24 ingangen, en de vossen graven ze uit, uit lichte, zanderige grond of vergroten holen, die verlaten zijn door andere dieren. In de loop van een jaar trekt een familie tussen zo'n dertig holen verspreid over hun territorium.
De kitvos jaagt het liefst laat in de middag of vroeg in de avond. Hij kan tijdens de nacht verscheidene kilometers afleggen op zoek naar voedsel, en beweegt zich in onregelmatige patronen, gebruik makend van laaggroeiend struikgewas als dekking. Sommige van zijn prooisoorten verschijnen in de uren tussen zonsondergang en zonsopgang, waardoor dit de beste tijd is voor het vindingrijke roofdier. Hoewel de kitvos zijn voedsel soms aanvult met insecten zoals sprinkhanen, grassen en fruit, geeft hij de voorkeur aan kleine zoogdieren. Deze opportunist eet ook aas en zelfs hagedissen en padhagedissen, en komt hij een op de grond nestelende vogel tegen, dan eet hij zowel de vogel als eventuele eieren. De kitvos krijgt genoeg water binnen met zijn voedsel, dus drinkt hij zelden.
In september en oktober beginnen vrouwtjes met de voorjaarsschoonmaak en vergroting van hun holen als voorbereiding op de paartijd. Paring vindt plaats aan het einde van de winter en twee maanden later worden er vier tot vijf jongen geboren. De jongen zijn met zeven weken gespeend.
De kitvos wordt veel bejaagd en gestroopt vanwege zijn vacht. Boeren doden ze omdat zij ze als plaag beschouwen. De vossen worden bedreigd door verlies aan leefgebied, gif, ter bestrijding van knaagdieren, de jacht en dodelijke ongelukken op de weg. In Californi� staat ��n ondersoort als bedreigd geclassificeerd.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer

Bezoek ook: www.infoblog.be
Meer weten over gezondheid? --> http://gezondheid.infoblog.be
Meer weten over huisdieren? --> http://huisdieren.infoblog.be