W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     

Rubriek : Amfibie�n en reptielen
 

Kleine bruine skink

De Scincella lateralis of Lygosoma lateralis leeft in vochtige bossen en grasland met bomen, en wordt acht tot dertien cm lang.
Deze gladde glanzende skink heeft donkere strepen aan beide zijden van het lichaam en een bleekgele of witachtige buik.  Zijn lichaam is lang en slank en zijn ledematen zijn goed ontwikkeld, met lange tenen aan zijn achterpoten. Zoals vele skinken heeft dit dier beweegbare oogleden met een doorzichtig venster in het onderste lid. Hierdoor kan hij blijven kijken als hij zijn ogen moet sluiten tijdens het graven. Hij leeft op de grond en heeft een voorkeur voor terrein met volop bladafval waaronder hij kan wegschuilen. Overdag is hij actief, vooral bij vochtig weer; hij eet voornamelijk insecten en spinnen. Nauwe verwanten van deze soort leven in Midden-Amerika en Australi�.
De voortplantingstijd duurt in de meeste streken van april tot augustus. Het is een vruchtbare soort : om de vier tot vijf weken legt het wijfje een nest van ��n tot zeven eieren, met een maximum van ongeveer vijf legsels per seizoen. De embryonale ontwikkeling is al in een ver stadium bij het leggen van de eieren en het wijfje verzorgt de eieren verder niet.

� 2006 - WORLDEXPLORER
Google