Rubriek :
Kruiden en specerijen -
overzicht
Kleine pimpernel
Of
bloedkruid, tamme pimpernel.
Sanguisorba minor.
De kleine pimpernel is een overblijvend kruid waarvan de groene
delen afsterven en alleen de wortelstok overwintert. Vanwege de
ongepaard geveerde bladeren wordt zij dikwijls met de kleine
bevernel verwisseld. De bloempjes vormen min of meer ronde
bloeiwijzen die aan het eind van de recht omhoogschietende
stengel zitten. De vermenigvuldiging vindt door zaad of door het
scheuren van de oude wortelstokken plaats. Van de kleine
pimpernel worden alleen de verse blaadjes gebruikt, bijvoorbeeld
voor kruidenboter of voor de Frankfurter groene saus die uit
bieslook, kleine pimpernel, bernagie, peterselie, veldzuring,
kervel en tripmadam bestaat. Van de fijngehakte jonge blaadjes
wordt een voortreffelijke salade (burnetsalade) bereid. In
Engeland was de kleine pimpernel een zeer populair kruid dat in
elk tuintje groeide. De eerste kolonisten hebben het naar
Amerika overgebracht. De kleine pimpernel was ook uitstekend
geschikt om er een kruidenazijn mee te maken die volgens oude
recepten door het uitlogen van de fijngemalen zaden werd
gewonnen. Net als met de bernagie worden met de kleine pimpernel
ook koude dranken op smaak gebracht. Tegenwoordig wordt de
kleine pimpernel vooral in Frankrijk, Duitsland en Itali�
gebruikt.