WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : In het water levende zoogdieren
 

De kleine zeeotter

De kleine zeeotter of Lutra felina. Grootte : lichaamslengte 57 tot 59 cm; staart 30 tot 36 cm. Gewicht van een mannetje 4,1 kg. Seksen waarschijnlijk gelijk. Uiterlijk : een kleine, donker-grijsbruine otter met grijze rug en flanken; wangen, keel en onderkant lichter. Ruwe vacht, voeten gedeeltelijk met zwemvliezen.
Verspreidingsgebied : voorheen in de kustwateren van het westen van Zuid-Amerika van ongeveer negen graden z.br. in centraal Peru tot aan het zuidelijkste puntje van Chili. Thans zeer zeldzaam, in Peru en Chili bijna geheel beperkt tot ten zuiden van 42 graden z.br.
Dit kleine ottertje van kuststreken en rivieroevers, dat in zijn woongebied chungungo wordt genoemd, kwam vroeger langs een enorm lange kustlijn voor, van de Zuidamerikaanse tropen tot het koude, gematigde Tierra del Fuego. Voortdurende bejaging heeft zijn aanwezigheid nu vrijwel beperkt tot de dicht beboste eilanden voor en de kust van het vasteland van zuidelijk Chili, terwijl er nog steeds een kleine populatie van twee of driehonderd exemplaren voorkomt in centraal Peru. Over de leefwijze van deze otter is weinig bekend; hij schijnt de voorkeur te geven aan ondiepe en kustwateren, zoals in het noorden de zeeotter. Het voedsel bestaat ook uit weekdieren, garnalen (zowel uit zee als uit zoetwater) en uit vissen van ondiep water. Chungungos leven solitair, verspreid over hun kustgebieden; de geslachten ontmoeten elkaar slechts korte tijd, om te paren, omstreeks de midzomer. De worpen van twee jongen komen laat in de herfst ter wereld. Hoewel ze officieel zijn beschermd, schijnen deze zeeotters waar zij maar voorkomen nog steeds te worden gevangen, gedood en gevild; voor hun pels wordt op illegale markten een stevige prijs betaald.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer

Bezoek ook: www.infoblog.be
Meer weten over gezondheid? --> http://gezondheid.infoblog.be
Meer weten over huisdieren? --> http://huisdieren.infoblog.be