W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     


Rubriek : Aquariumvissen

De kleuren van de vissen
De kleuren van vissen vari�ren van zilvergrijs of grijsblauw tot zeer helder met bijzondere patronen, en van doorzichtig of wit tot donkerbruin en zwart. De kleur kan een seksekenmerk zijn, maar ook een soortkenmerk. De mannetjes zijn over het algemeen rijker aan kleur dan de vrouwtjes; bij veel tropische vissen verschillen de kleuren tussen de seksen zo sterk dat ze als verschillende soorten beschreven werden. Bij sommige soorten zijn de mannetjes alleen gedurende de paaitijd felgekleurd.
De kleur en de vorm van de vis hebben soms een beschermende functie en stellen de vis in staat zich aan zijn omgeving aan te passen. Sommige zeepaardjes en zeenaalden combineren hun kleur met draadachtige uitsteeksels uit hun lichaam en lijken zo op zeealgen.
De kleur van de vissen verandert bijna altijd. De pigmentcellen, de zogeheten chromatoforen, zijn verbonden met de uiteinden van zenuwen waardoor de vis in staat is snel van kleur en patroon te veranderen. Schollen vormen een goed voorbeeld : zij veranderen van kleur en patroon om te lijken op de kleur en de vorm van de zeebodem. Op deze manier zijn ze zo goed gecamoufleerd dat het zeer moeilijk is ze te onderscheiden van hun omgeving. Veel vissoorten, zoals de Poecilobrycon en de Latris, veranderen 's nachts van kleur. De heldere kleuren verdwijnen meestal wanneer de vissen ouder worden; gewoonlijk worden ze dan donkerder en minder opvallend.

� 2005 - WORLDEXPLORER

Website inhoud en vormgeving : Carine Duclos

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be