WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : paddestoelen
 

Klokjesmorielje

Verpa bohemica

De karakteristieke hoed van deze morielje, die alleen maar bovenaan met de steel verbonden is, heeft opvallende richels. De hoed, twee tot vijf cm hoog en twee tot vier cm breed, is klok- tot kegelvormig en heeft een vrije, loshangende rand, die vaak licht naar binnen gebogen is. Hij is geel- tot donkerbruin en wittig aan de binnenkant. Het oppervlak van de hoed vertoont in de lengte verlopende, meestal hoog oprijzende, dicht opeenstaande, opgerolde richels, soms met dwarsplooien; af en toe zijn ze onbeduidend en schaars aanwezig.
De richels hebben een vruchtbare laag waarin de sporen zitten. De steel, zeven tot vijftien cm lang en één tot 2,5 cm dik, is onregelmatig cilindrisch met onderaan een lichte verdikking, soms aan één kant wat samengedrukt en krom. Hij is in het begin gevuld met een wattige substantie of merg, maar al snel hol en bedekt met wittige, hier en daar verspreide of in een kring gerangschikte vlokjes. Bij veroudering wordt de steel glad, wittig tot roomgeel, vaak met oranje of vaal okerkleurige vlekken. Het vlees is betrekkelijk fijn, wasachtig en teer; het heeft geen opvallende geur maar wel een aangename smaak.
De klokjesmorielje groeit van maart tot mei op vochtige, schaduwrijke plekjes in dun begroeide loofbossen, in bosjes, weilanden en tussen kreupelhout. In groepjes staan deze paddestoelen vaak in de nabijheid van een esp, sleedoorn, meidoorn of kersenboom. Ze hebben een voorkeur voor een neutrale tot alkaligrond, die humusrijk is. Men kan ze overal vinden : van het laagland tot in heuvelachtige gebieden. Soms komen ze overvloedig voor, maar in sommige streken worden ze tot de zeldzame soorten gerekend die bescherming behoeven en zelfs door de amateur-paddestoelenzoekers met rust gelaten moeten worden. Het is een smakelijke paddestoel die geschikt is als gerecht, maar zich ook uitstekend leent als kruiderij in azijn. De stelen van de volwassen exemplaren zijn meestal taai en dienen dus verwijderd te worden.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer

Bezoek ook: www.infoblog.be
Meer weten over gezondheid? --> http://gezondheid.infoblog.be
Meer weten over huisdieren? --> http://huisdieren.infoblog.be