Rubriek :
Kruiden en specerijen -
overzicht
Knoflook
Of
boerentheriaak, knuiflook.
Allium sativum.
Knoflook is een winterharde plant, die bestaat uit grote,
langwerpig-eivormige bijbolletjes, de teentjes. In het najaar of
aan het begin van het voorjaar worden de bollen in losse
teentjes verdeeld en deze worden dan in een zaaibed of in een
voldoende diepe pot geplant. Elk teentje levert dan weer een
knoflookbol op. Wanneer de groene delen van de plant verdord en
afgestorven zijn, worden de volledig tot ontwikkeling gekomen
bollen geoogst. Ze worden op de grond uitgespreid en eerst een
tijdje in de lucht voorgedroogd, voordat ze tot een streng
gevlochten of los op een koele plaats worden bewaard. Het groen
van knoflook kan in plaats van bieslook of ander groen van uien
worden gebruikt. Knoflook hoort in salades en sauzen, bij
groenten en vlees, is ideaal voor worstsoorten, vis en voor nog
vele andere gerechten zoals schapevlees. Het oorspronkelijk in
Azi� inheemse, genezing brengende kruid wordt vanwege het
gehalte aan allicine ook in de geneeskunde zeer gewaardeerd.