Rubriek :
							Kruiden en specerijen -
								overzicht
						
						
								
									Knoflook
							
						
							
								 Of
								boerentheriaak, knuiflook.
Of
								boerentheriaak, knuiflook.
								Allium sativum.
							
						
						
							
								Knoflook is een winterharde plant, die bestaat uit grote,
								langwerpig-eivormige bijbolletjes, de teentjes. In het najaar of
								aan het begin van het voorjaar worden de bollen in losse
								teentjes verdeeld en deze worden dan in een zaaibed of in een
								voldoende diepe pot geplant. Elk teentje levert dan weer een
								knoflookbol op. Wanneer de groene delen van de plant verdord en
								afgestorven zijn, worden de volledig tot ontwikkeling gekomen
								bollen geoogst. Ze worden op de grond uitgespreid en eerst een
								tijdje in de lucht voorgedroogd, voordat ze tot een streng
								gevlochten of los op een koele plaats worden bewaard. Het groen
								van knoflook kan in plaats van bieslook of ander groen van uien
								worden gebruikt. Knoflook hoort in salades en sauzen, bij
								groenten en vlees, is ideaal voor worstsoorten, vis en voor nog
								vele andere gerechten zoals schapevlees. Het oorspronkelijk in
								Azi� inheemse, genezing brengende kruid wordt vanwege het
								gehalte aan allicine ook in de geneeskunde zeer gewaardeerd.