W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     

Rubriek : Dier - algemeen

Koala's en andere boombewoners

De koala (zie foto) is samen met de kangoeroe en het vogelbekdier het meest bekende Australische dier. De koala staat ook wel bekend als de teddybeer. De koala is echter geen beer, maar een in de bomen levend buideldier. Hij is vanwege zijn pels bijna uitgeroeid geweest, maar nu gaat het hem wat beter. Hij leeft in verspreide gebieden langs de oostkust van Australi�. De koala's gedijen uitstekend in een reservaat van ongeveer acht hectare bij Brisbane. Maar in het wild komen ze lang niet meer zoveel voor als vroeger.
Het zijn langzame dieren, die zelden uit de bomen op de grond afdalen. De eerste en tweede vinger van de voorpoten en de eerste vinger van de achterpoten zijn zo geplaatst, dat de koala een krachtige greep heeft, die hem in staat stelt zich aan boomtakken vast te klemmen. De koala's klimmen in de hoogste takken van de eucalyptus- of gomboom om de verse loten te pakken te krijgen, die zowat hun enige voedsel vormen. Dierkundigen hebben vastgesteld dat in het Victoriawoud levende koala's grijsachtige of blauwachtige eucalyptusbladeren links lieten liggen, terwijl de koala's van Queensland juist bij voorkeur dergelijke bladeren aten. Men gelooft dat de koala's soms bladeren van de mistletoe, de boekeboom en theeplanten eten. Maar om in leven te blijven, moeten ze eucalyptusbladeren hebben. De dunne darm van de koala is aangepast voor de vertering van deze bladeren. Het dier ruikt dan ook als iemand die een zakje hoestdropjes met eucalyptusolie heeft leeggegeten. Door dit beperkte menu is de koala niet gemakkelijk buiten zijn geboorteland in gevangenschap te houden.
Nog in 1924 werden twee miljoen koala's gedood voor de bont-export en in 1927 ruim 600.000. Daar kwam nog bij dat een epidemische ziekte omstreeks 1900 aan miljoenen koala's het leven heeft gekost. Sommige autoriteiten schatten dat er op dit ogenblik ondanks de zware bescherming nog maar een aantal duizenden koala's zijn. Maar dat is misschien te pessimistisch gedacht. Men heeft niet lang geleden in afgelegen gebieden vele kleine koloa-kolonies ontdekt. Koala's planten zich niet snel voort. Ze paren maar ��n maal per jaar en het vrouwtje baart zelden meer dan ��n jong.
De andere in bomen levende buideldieren van de bossen in het oosten van Australi� zijn beweeglijker dan de koala's en hebben ook niet zo'n beperkt menu. De suikereekhoorns, ��n van de drie soorten vliegende buideleekhoorns, zweven van de ene boom naar de andere wanneer ze op zoek zijn naar insecten en nectar. De buideleekhoorn lijkt op de suikereekhoorn, maar mist diens vlieghuid. De kleine koeskoes is uitgerust met een grijpstaart en hij heeft tegenover elkaar geplaatste vingers (ongeveer zoals bij de koala), waarmee hij zich goed aan de boomtakken kan vasthouden.
De kleine buidelslaapmuizen zijn in bomen levende nachtdieren. Ze hebben de gewoonte tijdens koude perioden te slapen. De buidelslaapmuizen zijn niet groter dan een muis. Ze voeden zich uitsluitend met vlees, vooral van insecten. In gevangenschap eten zij echter ook suiker en honing. Net als veel andere buideldieren, met name de kangoeroes, en een aantal zoogdieren zonder buidel, hebben ook de buidelslaapmuizen een manier om zich voort te planten die bekend is als uitgestelde implantatie. Het bevruchte eitje ontwikkelt zich tot een kleine bol van cellen tot een embryo. Het embryo gaat zich pas verder ontwikkelen wanneer de vorige baby de buidel heeft verlaten. Wanneer er iets met de oudere baby gebeurt terwijl hij nog in de buidel is, dan gaat het ingeplante embryo zich eerder ontwikkelen om tijd uit te sparen.
De in de bomen levende buideldieren hebben behalve de huiskat en de wigstaartarend weinig natuurlijke vijanden en daardoor zijn ze nog tamelijk talrijk. Zelfs de buideleekhoorn komt nog voor. Men heeft lange tijd gedacht dat hij was uitgestorven, maar in 1961 ontdekte men hem opnieuw in de dichte bergwouden van het centrale hoogland van Australi�. Men kende het dier daarvoor alleen doordat er tussen 1867 en 1909 vijf exemplaren gevonden waren.
 


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer

Bezoek ook: www.infoblog.be
Meer weten over gezondheid? --> http://gezondheid.infoblog.be
Meer weten over huisdieren? --> http://huisdieren.infoblog.be