W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     

Rubriek : Kruiden en specerijen - overzicht

Koffie

Coffea arabica.

De koffieboom wordt vijf tot zes meter hoog, maar wordt op de plantages om praktische redenen tot struikhoogte ingesnoeid. Meer dan dertig jaar levert deze struik rijke oogsten. De steenvruchten kunnen gemakkelijk met de hand worden geplukt. Elke vrucht bevat twee zaden, de bonen. De geoogste vruchten worden in de zon gedroogd en mechanisch gedopt. De droge bonen hebben dan nog niet de typische koffiesmaak. Kleur en aroma verkrijgen zij door het branden. Behalve als genotsmiddel, wordt koffie ook gebruikt voor mixed drinks, puddingen, cr�mes en consumptieijs. Het best kan koffie steeds vers worden gemalen. De etherische olie die voor de smaak verantwoordelijk is, vervluchtigt namelijk snel. Bovendien wordt aangeraden om de koffie heel fijn te malen omdat op die manier het aroma zich het best ontwikkelt. Het branden moet kort en snel gebeuren en mag bij een temperatuur van tweehonderd graden C. slechts enkele minuten duren. Daarna moeten de koffiebonen snel worden afgekoeld zodat de vrijkomende etherische oli�n niet vervluchtigen. Door extraheren kan men koffie voor een groot gedeelte caffe�nevrij maken. Dieetkoffie is arm aan looizuren en spaart de maag.

 

� 2006 - WORLDEXPLORER
Google