Rubriek :
Kruiden en specerijen -
overzicht
Koffie
Coffea
arabica.
De koffieboom wordt vijf tot zes meter hoog, maar wordt op de
plantages om praktische redenen tot struikhoogte ingesnoeid.
Meer dan dertig jaar levert deze struik rijke oogsten. De
steenvruchten kunnen gemakkelijk met de hand worden geplukt.
Elke vrucht bevat twee zaden, de bonen. De geoogste vruchten
worden in de zon gedroogd en mechanisch gedopt. De droge bonen
hebben dan nog niet de typische koffiesmaak. Kleur en aroma
verkrijgen zij door het branden. Behalve als genotsmiddel, wordt
koffie ook gebruikt voor mixed drinks, puddingen, cr�mes en
consumptieijs. Het best kan koffie steeds vers worden gemalen.
De etherische olie die voor de smaak verantwoordelijk is,
vervluchtigt namelijk snel. Bovendien wordt aangeraden om de
koffie heel fijn te malen omdat op die manier het aroma zich het
best ontwikkelt. Het branden moet kort en snel gebeuren en mag
bij een temperatuur van tweehonderd graden C. slechts enkele
minuten duren. Daarna moeten de koffiebonen snel worden
afgekoeld zodat de vrijkomende etherische oli�n niet
vervluchtigen. Door extraheren kan men koffie voor een groot
gedeelte caffe�nevrij maken. Dieetkoffie is arm aan looizuren en
spaart de maag.