W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     

Rubriek : Vissen
 

De kogelvis

Orde :  Tetraodontiformes - familie : Tetraodontidae - geslacht : Verschillende en soort : Verschillende. Deze familie bestaat uit ongeveer honderd soorten, zoals de Valentini's spitskop-kogelvis, die in tropische kustwateren zwemt en de puntkopkogelvis, die op de koraalriffen in de Caribische Zee en de Atlantische Oceaan leeft.
De kogelvis blaast zich bij het minste gevaar op en beschikt daarnaast nog over andere doeltreffende verdedigingsstrategie�n. Er zijn niet veel dieren die deze vis vaker dan ��n keer proberen aan te vallen, zelfs niet als ze lang genoeg leven om zijn giftige vlees uit te spugen. Kogelvissen komen wereldwijd in tropische en gematigde zee�n voor, maar ook in rivieren (zoet water).
Allerlei kogelvissoorten leven op tropische koraalriffen, die rijkste onderzeese leefgebieden op aarde. Het rif biedt bescherming tegen krachtige stromingen, dus hoeft de vis geen sterke zwemmer te zijn. Hij zwemt rustig met zijn korte vinnen en stuurt met zijn staart. De kogelvis is wel heel behendig : hij zwemt vooruit, achteruit, naar boven of naar beneden, zodat hij voedsel kan halen uit de kleinste spleten. Al er gevaar dreigt, vult de kogelvis zijn lijf met water of lucht en blaast zich op als een ballon. Veel soorten hebben schubben met puntige uiteinden ontwikkeld. Grote vissen worden vaak dood gevonden met een stekelige kogelvis in hun strot. Wanneer een ontmoedigde aanvaller wegzwemt, laat de kogelvis zich met een harde boer weer leeglopen.
Omdat de meeste kogelvissen langzame zwemmers zijn, vangen ze geen andere vissen. Ze speuren koraalspleten af met hun smalle snuit en zoeken langzaam bewegende dieren zoals garnalen, krabben en zee-egels. Deze zijn vaak eenvoudig te vinden, maar niet zo gemakkelijk te eten. De kogelvis heeft heel sterke kaken en tanden, die krachtig genoeg zijn om door de harde schaal van een krab te komen of de stekels van een zee-egel te breken.
De meeste soorten zijn vaal bruin, maar sommige, zoals de gestreepte kogelvis, hebben waarschuwingskleuren. Kogelvissen bevatten een dodelijk gif, namelijk tetrodotoxine, in de lever, het bloed en de eierstokken.
Koraalriffen zijn zo rijk aan voedsel, dat voor sommige kogelvissoorten een piepklein territorium volstaat. Elk mannetje beheert een gebied dat de territoria van meerdere vrouwtjes bevat, en hoe sterker het mannetje is, hoe meer vrouwtjes hij aantrekt. Hij concurreert met andere mannetjes en steelt soms zelfs vrouwtjes. Het mannetje broedt met alle vrouwtjes in dit territorium en bevrucht de eitjes in het water. De larven laten zich drie maanden meevoeren op de oceaanstromen en eten plankton. De overlevende larven vestigen zich op het rif. Sommige soorten paaien en groepen : enkele Takifugu-soorten bijvoorbeeld zwemmen met z'n duizenden naar kiezelstranden in Japan om tussen mei en juli kuit te schieten, enkele dagen na volle en nieuwe maan.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer

Bezoek ook: www.infoblog.be
Meer weten over gezondheid? --> http://gezondheid.infoblog.be
Meer weten over huisdieren? --> http://huisdieren.infoblog.be