Rubriek :
Kruiden en specerijen -
overzicht
Komijn
Of
kruiskomijn, tamme komijn.
Cuminum cyminum.
In tegenstelling tot de echte karwij is de komijn een eenjarige
plant die dertig cm hoog kan worden en witte of roodachtige
schermbloemen draagt. Het zaad moet laat in het voorjaar worden
gezaaid. Komijn lijkt uiterlijk veel op echte karwij, maar is
qua smaak scherper, zelfs een beetje bitter. Voor de consumptie
worden de zaadjes gebruikt uit de zes mm lange dubbele
schijnvruchten. In het wild groeit de komijn in Toerkestan en
verbouwd wordt deze plant in het bijzonder aan de kust van
Noord-Afrika, op Malta, Sicili�, in het Midden-Oosten en in
India. Karwij is een bestanddeel van kerriepoeder en als
zelfstandige specerij verheugt de karwij zich in de Indonesische
keuken in grote populariteit. Komijn wordt ook in Mexico,
Noord-Amerika en Noord-Afrika gebruikt. Heel wat mensen geven
aan komijn de voorkeur boven de echte karwij, venkel of dille,
vooral voor vissouffl�s, in sauzen of voor vis- en eiergerechten.
Een flink mespunt is doorgaans voldoende. Wie van sterk gekruid
eten houdt, moet gerust eens komijn proberen, maar vanwege het
zeer krachtige aroma zal men er wel even moeten aan wennen.