W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     

Rubriek :
Historische figuren

Koningin Beatrix

Beatrix, voluit: Beatrix Wilhelmina Armgard (Soestdijk 31 jan. 1938), koningin der Nederlanden, prinses van Oranje-Nassau, prinses van Lippe-Biesterfeld, oudste kind uit het huwelijk van prinses Juliana en prins Bernhard, werd als 'vermoedelijke erfgename der kroon' (sinds sept. 1948) op 7 febr. 1956 ge�nstalleerd als lid van de Raad van State. Zij bracht haar jeugd gedeeltelijk in Canada door (tijdens de Tweede Wereldoorlog: mei 1940 - zomer 1945).
In juni 1956 behaalde zij aan het Baarns Lyceum het einddiploma gymnasium A; daarna studeerde zij aan de Rijksuniversiteit te Leiden en slaagde daar op 7 juli 1961 voor het doctoraal-examen rechten (vrije studierichting). Op 10 maart 1966 trouwde zij te Amsterdam met Claus (George Willem Otto Frederik von Amsberg). Uit dit huwelijk werden drie zoons geboren: Willem-Alexander (27 april 1967), Johan Friso (26 sept. 1968) en Constantijn (11 okt. 1969). Op 30 april 1980 deed koningin Juliana ten gunste van haar afstand van de troon en vond in de Nieuwe Kerk te Amsterdam de inhuldiging plaats. Van 1963 tot 1981 woonde Beatrix op kasteel Drakensteyn (Lage Vuursche), sindsdien in paleis Huis ten Bosch ('s-Gravenhage).
Als staatshoofd oefent zij de ambtsbezigheden uit in paleis Noordeinde ('s-Gravenhage), woon- en werkstede van haar grootmoeder Wilhelmina, welk paleis zij heeft laten restaureren. Vanaf de troonsbestijging heeft zij met haar redevoeringen de aandacht getrokken, bijv. bij de bezoeken in 1982 in de Verenigde Staten en de Bondsrepubliek Duitsland; haar toespraken dragen een persoonlijk stempel en worden gekenmerkt door openheid en inzicht.
Zij heeft een ruime belangstelling voor kunst en is een niet onverdienstelijk beeldhouwster. Van stimuleringsprijzen voor jonge kunstenaars heeft zij een jaarlijks terugkerende traditie gemaakt. Haar werkbezoeken in het land en de viering van Prinsjesdag onderscheiden zich door de informele sfeer. Medio jaren negentig werd in een aantal publicaties gesuggereerd dat zij haar constitutionele bevoegdheden bij verschillende gelegenheden (het staatsbezoek aan Indonesi� en een ambassadeursbenoeming) te buiten zou zijn gegaan. Ook werd gesuggereerd dat zij door haar grote betrokkenheid bij en kennis van de staatszaken een onevenredig grote invloed zou uitoefenen.
 


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer

Bezoek ook: www.infoblog.be
Meer weten over gezondheid? --> http://gezondheid.infoblog.be
Meer weten over huisdieren? --> http://huisdieren.infoblog.be