W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     

Rubriek : Vlinders
 

De koninginnenpage

Orde : Lepidopterea - familie : Papilionidae - geslacht : Papilio en soort : Papilio machaon. Er zijn diverse ondersoorten van de Papilio machaon die dezelfde kleuren maar een andere tekening hebben.
Na van een kronkelende rups in een teer, fladderend wezen veranderd te zijn heeft de koninginnenpage nog maar een paar weken meer te leven. In die korte tijd moet hij voor nakomelingen zorgen. Dit insect van het noordelijk halfrond heeft een levenscyclus met vier fasen, van ei tot pop en van rups tot imago.
Afhankelijk van het klimaat blijft de koninginnenpage een aantal weken of de hele winter of, in extreme omstandigheden, meer dan een jaar op een beschut plekje, als een roerloze pop. Vroeg in de zomer komt de eerste golf vlinders (imago's) uit. Ze fladderen van de ene bloem naar de andere in een race tegen de klok. Het mannetje moet snel een partner vinden. Hij bakent een territorium af en gaat op zoek naar een vrouwtje. Na het paren scharrelt hij andere vrouwtjes op, terwijl zijn eerste partner na een poosje 400 tot 500 eitjes, zo groot als speldenknoppen, op geschikte planten afzet. Daarna gaat ze dood. Na een week komen er rupsjes (larven) uit de eitjes. Ze vreten zich door de bladeren van de waardplant heen en groeien snel. In een paar weken tijd vervellen ze minstens vier keer. Van donker en stekelig worden de rupsen glad en groenig met zwarte en oranje vlekken. Wanneer de rups in een pop verandert, scheurt de oude huid. De nieuwe huid wordt hard aan de lucht en vormt een schaal waarbinnen het insect in een vlinder verandert.
Mannelijke en vrouwelijke koninginnenpages leven apart en houden zich op in verschillende leefgebieden. De vrouwtjes blijven bij voorkeur in de schaduw van het bos, terwijl de mannetjes hun kleurenpracht tonen in snelle vluchten over zonnige weiden, heuvels en heggen. De kwetsbare rups past allerlei trucs toe om vijanden als vogels en parasitaire insecten die op zoek zijn naar een levende provisiekamer voor hun larven te slim af te zijn. Hij kan zich dreigend oprichten en een speciaal orgaan in de vorm van een Y, dat achter zijn kop verstopt zit, in stelling brengen. Als deze hoorntjes niet afschrikwekkend genoeg zijn, laat hij zich domweg vallen om aan het gevaar te ontkomen.
De vlinder heeft voedsel nodig dat snel in energie wordt omgezet. De nectar van bloemen is precies wat hij zoekt.
Voor zijn voortbestaan in de koninginnenpage afhankelijk van bepaalde planten. E�n van zijn favorieten is de wilde peen. Deze schermbloemige, die van drassige grond houdt, is in sommige streken sterk achteruit gegaan door de drooglegging van het land voor de akkerbouw. In deze gebieden zijn ook de populaties van de koninginnenpage sterk achteruit gegaan. Bovendien lijden veel soorten onder de vlinderjacht van verzamelaars.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer

Bezoek ook: www.infoblog.be
Meer weten over gezondheid? --> http://gezondheid.infoblog.be
Meer weten over huisdieren? --> http://huisdieren.infoblog.be