W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     

Rubriek : Slangen
 

De koningscobra

Orde : Squamata - familie : Elapidae - geslacht : Ophiophagus en soort : Ophiophagus hannah. De koningscobra is de grootste van ongeveer tien cobrasoorten waaronder de brilslang, zwarte spuugcobra, gestreepte watercobra, zwarte boomcobra en schildslang.
Een boze koningscobra die sissend en wiegend met uitgezet halsschild het voorste deel van zijn lijf tot anderhalve meter opheft, is een beangstigend tafereel. Deze langste gifslang ter wereld kan bliksemsnel over een afstand van twee meter toeslaan, waarbij hij genoeg gif afgeeft om een olifant te doden. Gelukkig valt hij zelden mensen aan, maar jaagt voornamelijk op andere slangen in zijn leefgebied, de jungle.
Anders dan hun soortgenoten jagen koningscobra's bij daglicht. Ze hebben het vooral gemunt op andere slangen, die ze met hun giftige beet doden. Hoewel ze voornamelijk op niet-giftige slangen jagen, vallen ze ook kleinere cobra's en kraits aan, en soms hagedissen. Met de hulp van zijn reuk- en gezichtsvermogen speurt de koningscobra zijn prooien op. Zijn tong schiet heen en weer om de lucht op te vangen. Eenmaal terug in de bek, glijdt de tong langs het orgaan van Jacobson, waarmee geuren worden geanalyseerd. Als de slang bijt, spuit er gif uit de holle tanden. Dit tast het zenuwstelsel van de prooi aan en verlamt diens ademhalingsspieren.
Ondanks zijn afmetingen en reputatie zal een koningscobra liever vluchten dan vechten. Hoewel hij zonder aanleiding kan aanvallen, zal het gewoonlijk alleen toeslaan als hij in een hoek wordt gedreven, als er iets of iemand te dicht bij zijn nest komt, of als er iemand per ongeluk op hem trapt. De slang richt zich op als hij schrikt. Het is een intelligent en waakzaam dier, en als bedreven zwemmer wordt hij vaak in de buurt van water aangetroffen. De koningscobra vervelt vier tot zes maal per jaar. In die twee weken drinkt het dier veel water waardoor de oude huid zich beter van de nieuw los kan maken. De slang versnelt het afschilferen van het oude vel door zijn lijf tegen ruwe oppervlakten te schuren. Hij krijgt ook een nieuw gebit en een nieuwe tong.
Als twee mannetjes met hetzelfde vrouwtje willen paren, worstelen ze om haar. Na afloop veegt de winnaar met zijn kin langs het lijf van het vrouwtje om haar tot rust te brengen en voor te bereiden op de paring. De koningscobra maakt voor zijn eieren een nest. Het vrouwtje maakt een hoopje van bladeren, gras en aarde. Ze graaft er een kuil in, legt haar eieren, bedekt ze en graaft een tweede kuil voor zichzelf. Gewoonlijk blijven het mannetje en het vrouwtje gedurende het broeden bij elkaar. De jongen zijn bij de geboorte tot zestig cm lang, en hun beet is al even dodelijk dan die van hun ouders.
Afname van de bossen en de groei van de bevolking bedreigen het leefgebied van de koningscobra. Hierdoor komt de cobra steeds vaker noodgedwongen in contact met de mens, die het dier doorgaans zonder pardon doodt. Er wordt bovendien op de slang gejaagd voor voedsel en voor het gebruik van zijn gif in medicijnen.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer