W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     

Rubriek : Slangen
 

De koningspython

De koningspython of Python regius is een korte, dikke python die qua vorm op de kortstaartpython lijkt, maar kleiner is. Deze soort wordt zelden langer dan 1,2 meter en is donkerbruin met geelbruine vlekken met een lichtere rand. Deze pythons zijn aantrekkelijk en uiterst goedgehumeurd en zijn daardoor populaire huisdieren geworden. Helaas weigeren ze met enige regelmaat voedsel tot zich te nemen en dit kan een reden tot bezorgdheid vormen. Ze lijken van nature geneigd om langere perioden te vasten zonder gewicht te verliezen, maar toch moet alles in het werk worden gesteld om hen regelmatig te laten eten, willen ze goed gedijen.
Ze zijn niet bijzonder actief en hebben daarom aan een middelgroot hok genoeg, dat tot 25-30 graden Celsius wordt verwarmd. Een verstopdoos wordt op prijs gesteld, evenals een grote waterkom waarin ze een bad kunnen nemen. Het kan nodig zijn om met verschillende prooidieren te proberen hen aan het eten te krijgen, bijvoorbeeld muizen, ratten, woestijnratten en hamsters, die dood worden aangeboden. Het verhogen van de luchtvochtigheid door overvloedig sproeien kan soms effect hebben, evenals plaatsing van de slang met haar voedsel in een kleine ruimte. Een aanhoudende weigering te eten die leidt tot gewichtsverlies (gewoonlijk gebeurt dat pas na enkele maanden) maakt een bezoek aan de dierenarts noodzakelijk, die mogelijk is staat is om de eetlust van de slang op te wekken met een vitamine-injectie.
Het is nog niet gelukt om op grote schaal te fokken met deze soort. De meeste jonge slangen die op de markt verschijnen komen uit eieren die zich al vormden toen de slang gevangen werd. Deze jonge pythons doen het vaak beter dan in het wild gevangen volwassenen en vormen waarschijnlijk de beste basis voor een fokkolonie. Er worden kleine legsels tot zeven eieren gelegd. In het wild broeden de vrouwtjes de eieren gewoonlijk uit, maar dit wordt voor gevangen dieren niet aanbevolen omdat de vrouwtjes, vooral als ze net geļæ½mporteerd zijn, in gevangenschap gewoonlijk slechte moeders zijn. De broedtijd duurt veertig tot tachtig dagen, afhankelijk van de omstandigheden, en de jongen zijn ongeveer veertig cm lang.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer