W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     

Rubriek : Slangen
 

De korenslang of rode rattenslang

De korenslang (zie foto) of rode rattenslang of Elaphe guttata. Er worden twee ondersoorten erkend.
De Elaphe guttata guttata : deze ondersoort wordt ongeveer ��n meter lang en is ��n van de mooiste rattenslangen. Korenslangen met een mooie tekening hebben een lichtoranje of strokleurige grondkleur met een reeks grote, helderrode zadels op de rug. Ieder zadel heeft een zwarte rand en de kop heeft twee rode V-vormige strepen. De onderkant bestaat uit witte en zwarte vierkanten die in een ruitpatroon staan. De mooiste exemplaren van dit type staan gewoonlijk bekend als Okeetee-korenslangen en stammen van een populatie die beroemd is om haar heldere kleuren. In sommige andere populaties is de grondkleur grijs of zilver en de vlekken kunnen oranje of wijnrood zijn. In Zuid-Florida komt een vorm voor waarbij de zwarte randen van de zadels niet of nauwelijks aanwezig zijn. Deze soort staat soms bekend als de roze rattenslang of E.guttata rosacea. In gevangenschap gefokte korenslangen hebben vaak een tussenliggende kleuring en tekening, maar zijn allemaal aantrekkelijk.
In aanvulling op deze natuurlijke variatie in kleuring en tekening zijn binnen deze soort massa's kleurmutaties verschenen die met succes in gevangenschap gefokt worden en op veel plaatsen verkrijgbaar zijn. Ze omvatten de volgende rassen :

  • Amelanistisch : rode albino, waarbij het zwart geheel afwezig is en de slang een rode of roze tekening heeft op een bijna witte ondergrond. De ogen zijn roze.

  • Anerythristisch : zwarte albino, die het omgekeerde is van de hierboven beschreven slang. De slang mist namelijk al het rode pigment en van de zadels zijn alleen de zwarte randen zichtbaar. De zadels zijn grijs.

  • Albino : sneeuwkorenslangen, waarbij beide voorgaande mutaties gecombineerd zijn met als resultaat slangen zonder rood en zwart pigment. Ze zijn geheel wit met alleen een paar zwakke sporen van de tekening.

  • Bloedrood, waarbij de volwassen dieren effen rood zijn en vrijwel ieder spoor van de rugvlekken verdwenen is.

  • Gestreept, waarbij de rode zadels vervangen zijn door een ononderbroken rode streep op de rug.

Met uitzondering van de nogal door inteelt aangetaste gemuteerde rassen behoren korenslangen tot de eenvoudigst te houden en te fokken slangen. Sommige rassen produceren soms kleine broedlingen die lastig tot het eten van pasgeboren muizen te brengen zijn, maar in de regel eten en groeien ze snel en kunnen zich soms binnen een jaar voortplanten. De vrouwtjes paren in het voorjaar en produceren ongeveer een maand later een legsel van twaalf of meer eieren. Bij 28 graden Celsius komen ze uit in ongeveer zestig dagen. Een tweede legsel later in het jaar is zeer goed mogelijk. Het selectief fokken van de hierboven genoemde kleurvarianten vereist enige kennis van de grondbeginselen van de genetica en een besef van de gevaren die met inteelt gepaard kunnen gaan.

De tweede ondersoort is de prairie-rattenslang.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer