Rubriek :
Kruiden en specerijen -
overzicht
Koriander
Of
colander, snies.
Coriandrum sativum.
De koriander is een ��n- tot tweejarige kweekplant die uit het
oostelijk deel van het Middellandse Zeegebied komt. In Europa
komt deze plant verwilderd voor. Vers geplette bladeren ruiken
naar wandluizen, vandaar dat de plant in het Duits Wanzenkraut
wordt genoemd. De rijpe vruchten hebben een mild en kruidig
aroma. Deze schermbloemige is ��njarig en bloeit met een tere,
lavendelblauwe kleur. De plant is 45 tot zestig cm hoog en de
bloei valt in de nazomer. Nadat de eerste zaden zijn gerijpt,
wordt de plant, net als bij de echte karwij, afgesneden.
Koriander wordt in Hongarije, Roemeni�, Rusland en Marokko
gekweekt. De zaden zijn onbewerkt of gemalen in de handel.
Koriander behoort tot de broodkruiden en is onmisbaar in
kruidenmengsels voor worsten en pasteien. Erg populair is dit
kruid in Zuid-Amerika en het is een belangrijk bestanddeel van
kerriepoeder. Het is een wezenlijk bestanddeel van ontbijtkoek
en speculaas en zit in kant-en-klaar mengsels voor ontbijtkoek.
Jonge, verse blaadjes kunnen als specerij en in groentesalades
worden gebruikt. Koriander wordt ook gebruikt om alcoholische
dranken een bijzonder smaakje te geven en tot slot geeft het
smaak aan zachte kaas en in melkpuddingen.