WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Slangen
 

De kortstaartpython

De kortstaartpython of Python curtus. Deze Zuidoostaziatische soort wordt ongeveer twee meter lang en is zeer zwaargebouwd, met een korte, sterk taps toelopende staart. De tekening is onregelmatig en bestaat uit met elkaar verbonden kastanjebruine vlekken op een roomkleurige of beige ondergrond, die aan de onderkant van de flanken tot wit verbleekt. Sommige exemplaren, naar verluidt uit Sumatra, hebben een roodachtige glas over hun hele lichaam. De kop is smal en de wangen en bovenlip zijn donkerbruin, bijna zwart.
GeÔmporteerde kortstaartpythons hebben dezelfde problemen als andere slangen uit Zuidoost-AziŽ : een zware besmetting met parasieten en stress vanwege een slechte behandeling en huisvesting. Het is moeilijk om hen te voeren en hun gedrag is onvoorspelbaar. In gevangenschap gefokte exemplaren behoren daarentegen tot de slangen die het eenvoudigst en plezierigst te houden zijn : ze eten goed en groeien snel, zijn niet agressief en planten zich regelmatig voort.
Ze kunnen in bijna ieder hok gehuisvest worden bij een temperatuur van 25-30 graden Celsius. Een eenvoudige inrichting is het beste, met een bodemlaag van kranten of houtspaanders. Een grote drinkbak wordt op prijs gesteld aangezien hun natuurlijke leefomgeving vaak vochtig is. In de regel is een verstopdoos noodzakelijk, tenminste voor in gevangenschap gefokte dieren. Afhankelijk van hun grootte verlangen ze een dieet van muizen of ratten.
Het fokken in gevangenschap vindt nog niet zo lang plaats vanwege de moeilijkheid om volwassen dieren lang genoeg in leven te houden. Het lijkt erop dat ze in drie tot vier jaar geslachtsrijp worden. Voor de fok bestemde dieren worden tijdens de winter iets afgekoeld. Het vrouwtje legt ongeveer tien eieren per legsel, die onder normale omstandigheden worden uitgebroed, maar in gevangenschap gewoonlijk naar de broedmachine worden overgebracht. De eieren komen bij dertig graden Celsius in zestig tot negentig dagen uit. De jongen zijn stevig, 30-45 cm lang en beginnen gewoonlijk spoedig na het uitkomen muizen te eten.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer